Jindřich Štyrský

dopisy a dokumenty
Život J. A. Rimbauda
V obchodech(49 Kč)

Biografie

O čem je kniha Život J. A. Rimbauda?

Životopis francouzského básníka, napsaný jedním z představitelů meziválečné levicové umělecké avantgardy na základě dokumentů. (Založil/a: carott)
V obchodech(49 Kč)

Nakladatelství (rok): Kra - 1994
ISBN: 8090152740

zuzka265
Z mnoha biografií, které mám doma, jsem tentokrát sáhla po úzké knížečce Život J. A. Rimbauda od Jindřicha Štýrského s rokem vydání 1930. A úplně nadšená jsem nebyla.

Kniha se mi četla celkem špatně a nechtělo se mi k ní ani moc vracet, takže se i divím, že jsem ji dočetla. Částečně je to možná dáno starším užívaným jazykem, i když to mám spíše ráda, ale hlavně mě překvapilo, jak málo informací o samotném životě Rimbauda v knize je. Ta se především zabývá různými odkazy na jeho dílo. Mě však zajímal zejména jeho avantgardní život, který mám s jeho jménem spojený. A to jsem tak úplně nedostala, dokonce sám autor uvádí, že Verlaine a Rimbaud měli pouze přátelský vztah, což pro mě byla novinka :D.

Kniha je členěná do kapitol podle let, ale některá kapitola obsahuje třeba jen jeden odstavec. To pro představu...

Osobně jsem se nic extra nového nedozvěděla. Pouze mě zaujalo, jak velkým byl Rimbaud cestovatelem a obchodníkem a že s psaním lyriky se rozloučil už v brzké době, asi ve 20 letech. U čeho jsem však držela pozornost, byly paměti jeho sestry na jeho postupné umírání. To bylo popsané velmi čtivě. Je to ale málo na to, abych měla chuť se někdy ke knize vrátit či ji doporučit.

"Verlaine a Rimbaud byli opřádáni v té době pověstmi o vzájemném sexuelním poměru, snad vlivem volných hovorů a mystifikací, jež sami vyvolali a v nichž byli mistři. Skutečné přátelství, vzájemná obětavost, společný byt a postel potvrzovaly zdánlivě tyto pověsti, takže pronikly až do Paříže a do Ardenn. Na základě této domněnky, jež bude figurovati v literární historii snad navždy, nebo do té doby, až se najdou dokumenty, podala Mme Verlainová žádost o rozvod."