Cesta na jih
Poprvé vydáno celosvětově: 2008
Michal Ajvaz
O čem je kniha Cesta na jih?
Každý příběh je jen počátkem příběhu dalšího, ze záhybů a tvarů jedné reality vyvstávají reality další, tak by se dala shrnout hlavní myšlenka Cesty na jih. Spletitý řetězec vnořených vyprávění, který začíná ospalého letního večera na Krétě, kde se vypravěč setkává s Martinem, který mu sdělí svůj příběh z uplynulého léta, postupně prochází mnoha reálnými i fiktivními světy, postavy knih vypráví příběhy, jejichž postavy vypráví příběhy další... Vražda z rukou Ding an sich, Věci o sobě z Kritiky čistého rozumu ztvárněné v bizarním baletu na jevišti malého zapadlého divadla, drátěná kniha, kterou vytvořil trestanec ve fiktivní zemi latinské Ameriky, příběh démona, který se vždy po mnoha letech musí účastnit krutých bojů v malachitových palácích, renesance tajemného lygdského učení, tím vším příběhy prochází, splétají se, jeden se vynoří z druhého a zase v něm zanikne. Martin se zprvu podílí na vyšetřování podivné smrti dvou nevlastních bratrů, ale jak se putování za pravdou skrze města a městečka Slovenska, Maďarska, Slovinska, Itálie a nakonec i Řecka prodlužuje, začíná si uvědomovat, že vraždy možná nejsou hlavní příčinou cesty, na kterou se vydal. Že ho celou dobu vábil dech oprýskané omítky, zelených okenic, pach slané mořské vody a mramorové sochy na prázdných náměstích. Že ho celou dobu vábil jih.Zdroj: wikipedia.org (Založil/a: Mike)
Všechna vydání
Všechna vydání
Vynikající mnohovrstevný snový příběh, kde se jednotlivé události a postavy zajímavě proplétají, setkávají a zas oddělují, gradují v roztodivných závěrech napříč časem...rozhodně stojí za přečtení, pro mě zatím nejlepší Ajvazova kniha, četl jsem ji asi před 2 lety, ale doznívá ve mně dosud.
Jistěže mě Michal Ajvaz pořádně vytáčel! Ale zároveň si mě omotal kolem prstu. Hledat jehlu v kupce sena není pro každého, čtenář musí být trpělivý, pokud chce být svědkem toho, jak se z totálního nesmyslu a chaosu postupně vynořuje cosi smysluplného. Není to knížka pro každého, ale stojí za přečtení.
Whow. Konečně zase někdo, kdo by snad opravdu mohl umět vyprávět. Hezký jazyk k tomu. Koncept, který sice nepřesvědčí, ale z počátku je srozumitelný a neruší. Ale... nuda, nuda, nuda. Autor je feťák slova. A ty popisy, uf, k nepřežití. Při tisící zmínce o kávě bych autorovi ústa zmastila. Kecy vyčteninek pseudeintelektuála zasazené do brakové literatury neberu ani jako manýru. Jde o zoufalství pisálka utopeného sám v sobě. Dočtu, ale jen z donucení, neb jdu do knihovny až příští týden. Opravdu kniha nicotná a o ničem, autorův záměr tedy splněn. Dobře nám tak.
Kniha, o které budete dlouho přemýšlet. Autora jsem objevila teprve nedávno, takže se těším na další příběhy.