V ledovém sevření
Poprvé vydáno celosvětově: 2021
Jakub Mařík
2. kniha v sérii UTSS Salamis.
O čem je kniha V ledovém sevření?
V LEDOVÉM SEVŘENÍ UVĚZNĚNÁ VESMÍRNÁ LOĎ SKRÝVÁ HROZBU I NADĚJI PRO CELÉ LIDSTVO.Když automatická průzkumná sonda na vzdálené planetě Marzanna-3 nalezne téměř nepoškozenou průzkumnou loď Fridtjof Nansen, lidstvu se nabídne šance, na kterou čeká už mnoho let. V ledu zamrzlé plavidlo, před třemi lety prokazatelně unesené tajemnými Korzáry, v sobě zřejmě ukrývá cenné nepřátelské technologie a možná i těla samotných Korzárů, kteří s lidmi vedou nevyhlášenou válku. Nejbližším plavidlem, jež může vzácný nález prověřit, je UTSS Salamis. Ta právě kotví u pohraniční stanice UTSS Šanghaj, kde prochází generální údržbou po bitvě s Korzáry. Přestože opravy ještě nejsou ani zdaleka dokončeny, Salamis se s posádkou provizorně doplněnou o čínské mariňáky a výzkumný tým rozvědky vydává daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, aby tam vrak korzárské lodi zajistila. Otázkou však zůstává, jak se Fridtjof Nansen na Marzanně-3 vlastně ocitl? Co ho přinutilo přistát a jaké další hrozby se skrývají v ledovém sevření mrazivé planety? (Založil/a: jarabr)
(Zobrazit více
Maximální spokojenost. Kniha se mi dokonce líbila více, než první díl. Perfektní vykreslení atmosféry, ať už mrazivou nepřízeň podnebí či akční souboje. Úplně jsem z toho cítila Carpenterovu Věc, respektive víte, že je něco hodně blbě a jen čekáte, co přesně a odkud se vynoří. Už aby byl další díl.
Mnohem čtivější a přehlednější než první část . Posádka Salamis bojuje o holý život ale ani nezapomíná na svůj úkol, poznáváme čeho jsou Korzáři schopní a to nás hezky navnadí na třetí díl.
Loď UTSS Salamis a jej posádka sa spamätáva z nedávneho stretu s tajomným nepriateľom. Po opravení lode vyrážajú opäť na nebezpečnú misiu k neznámej planéte, kde majú preskúmať vrak lodi, ktorý patrí nepriateľovi. Napriek niektorým zisteniam toho ľudstvo stále vie o záhadnom protivníkovi len veľmi málo a táto prieskumná výprava by mohla zodpovedať mnohé otázky.
V ledovém sevření je absolútna Sci-fi pecka, ktorá je oveľa lepšia ako prvý diel zo série. Už prvá časť bola výborná, ale mala svoje muchy. Vadilo mi napríklad to, že na postavách mi moc nezáležalo a skôr ma bavila samotná záhada okolo tajomných korzárov. V druhej časti to už neplatí a veľa postáv, ktoré prežili minulý vojenský stret som si obľúbil. Taktiež mi príde, že autor lepšie pracuje s postavami a vzájomnými vzťahmi. Dej sa tentoraz neodohráva len na palube UTSS Salamis, čo je príjemná zmena. Celá záhada okolo neznámeho nepriateľa naberá nové rozmery po výbornom zvrate v knihe, ktorý som nečakal a som zvedavý ako si s tým v ďalších knihách autor poradí. Kniha je tiež plná akcie, ktorá je ešte lepšie zvládnutá ako v prvom diely.
V podstate všetko čo sa mi páčilo v knihe Ve stínu slunce je posunuté o level vyššie. Výborné je tiež zapracovanie nových postáv. Koniec vyvoláva ďalšie otázky ohľadom korzárov a odpovedí sa dočkáme skôr v ďalšom diely, no napriek tomu ide o jedno z najlepších Sci-fi aké som kedy čítal. Nemám v podstate čo vytknúť a som prekvapený sám zo seba, že som sa k tomuto autorovi dopracoval až teraz.
Stejně jako první díl jsem knihu téměř nedal z ruky, dokud jsem nebyl na konci. Už abych měl v ruce další díl...