Cornelia Travnicek
Cornelia Travnicek
*22.01.1987

Andělský prach

Andělský prach
V obchodech(119 - 311 Kč)

Román

O čem je kniha Andělský prach?

Na ostrově uprostřed řeky, kam nikdy nikdo nechodí, žijí v primitivních podmínkách tři opuštění chlapci - Petru, Magare a Cheta. Každý den vyplouvají na loďce "pracovat" na druhý břeh, do velkého města. Jsou malí, nenápadní a jejich úkolem je na ulicích okrádat lidi. Kořistí pak musejí plnit truhlu, kterou si chodí pravidelně vybírat jistý Krakadzil - muž, jenž dětem vyplatí pár drobných, přinese něco k jídlu a pošle jim kumpána s „andělským prachem“ - syntetickou drogou, která jim má zajistit dobrou náladu a potěšení z práce. Chlapci se Krakadzila bojí, neznají však jiný způsob života a děsí je představa, že vyrostou a on už je nebude potřebovat. Vše se ale změní ve chvíli, kdy Petru potká stejně starou dívku a skamarádí se s ní. Marju přitahuje jeho bezelstnost a podivné chování, on zase poznává normální život svých vrstevníků. Dochází k situacím, které jsou pro oba nové, a oni nevědí, jak se v nich chovat. Petru nejen že neumí číst, nezná ani další běžné věci z denního života, neví, co je rodina. Postupně se proměňuje a ostatním chlapcům to začne být nápadné, cítí, že se děje něco neobvyklého. A to pro ně může být nebezpečné. Jenže běh událostí už nejde zastavit… (Založil/a: icekafe)
(Zobrazit více   ) (Zobrazit ukázku  )
V obchodech(119 - 311 Kč)

Nakladatelství (rok): Prostor - 2022
ISBN: 978-80-7260-521-7

Pufodedr
Pozor na anotaci! Shrnuje prakticky celý děj, kromě samotného závěru.

Celkem působivý, takřka snový způsob vyprávění. Petruovo naivní (a andělským prachem ovlivněné) vidění světa místy přerůstá až v náznak magického realismu. Ačkoliv tedy kniha vypráví o závažných věcech, příběh plyne lehce. Jednotlivé kapitoly jsou krátké (většinou necelá stránka), takové střípky celkové mozaiky, kterou si čtenář musí tak trochu dotvořit sám. K tomu přispívá i relativně otevřený konec.
Kniha tak vlastně stojí především na stylu psaní. Pokud vám ten nesedne, těžko budete hodnotit kladně. Mně se to ale docela líbilo.

Ukázky (resp. spíš pasáže, které mě zaujaly):
Na životě je vyčerpávající, že se kolem člověka pořád dějou věci, o kterých nic neví. A který pak vězí v hlavě jiných lidí a způsobujou, že ty lidi dělají to, co teda dělají. A že člověk nemá vůbec ponětí, co se to s těma lidma najednou děje. Člověk musí v jednom kuse sledovat náznaky, znamení, indicie, klást otázky. Vyvozovat závěry. Život si myslí, že člověk je malý debilní detektiv.

„Asi jsi ztracený kluk, Petru, ale dokud je něco ztracené, znamená to, že to někdo hledá.“
Teriiiik89
Neobvykle napsaná jednohubka, která ale chytna za srdce, o ztracených duších.
Mám ráda prózu od prostoru a jejich široký záběr.