Kult

Originální název: The Cult (2021)
Abby Davies
Kult
V obchodech(265 - 402 Kč)

Thriller

O čem je kniha Kult?

Měl to být ráj, skončilo to jako peklo.
Komunita vedená samozvaným spasitelem měla být místem, kde lidé žijí v lásce a harmonii. Zpočátku to tak bylo, ale pak se začala projevovat její zvrácená tvář. O třicet let později zmizí z domova dvě malé děti. Rodiče jsou zoufalí, policie je bezradná. Pátrání vede inspektorka Ottolineová, jejímž jediným vodítkem je podivná maska nalezená v lese. Najde odpovědi v minulosti nebezpečného kultu?
Uprostřed anglické venkovské krajiny založil samozvaný spasitel komunitu, jejímiž základními kameny měly být čistota, mír a život v harmonii. Jenomže to, co začalo jako ráj a místo plné lásky, se brzy změnilo v peklo.
O třicet let později zmizí v noci ze svého domova dvě děti. Jejich rodiče jsou na zhroucení a policie si neví rady. Pátrání se ujímá inspektorka Ottolineová, ve které případ vyvolává nepříjemné vzpomínky na zmizení jiného dítěte. Jejím jediným vodítkem k nalezení sourozenců je maska odhozená v lese.
Mohly by jí snad v pátrání pomoct události, které se odehrály o třicet let dřív, a poskytnout jí tolik potřebné odpovědi? (Založil/a: icekafe)
V obchodech(265 - 402 Kč)

Nakladatelství (rok): Domino - 2022
ISBN: 9788074986079

Anna Balšánková
29. 12. 2023
Co si budeme nalhávat, sekty, kulty a různé tajné spolky a hlavně život v nich jsou témata, která táhnou. Najdou se sice tací, kteří budou tvrdit, že tyhle knihy čtou pro čistě vědecké a studijní účely, ale tím můžou oblbnout leda tak vlastní babičku. Všichni jsme zvědaví, všichni prahneme po informacích o alternativních způsobech života ( hele, a oni dělají tohleto, a nesmí dělat tamhleto, a když se urvou a udělají zakázané - jakože se vždycky někdo najde - čeká je tohleto), ale určitě ne proto, abysme o tématu napsali bakalářku:)). Prostě jsme zvědaví. A teď zamířím do vlastních řad - čtenáři thrillerů jsou ti nejhorší. Čím větší zvěrstva - tím víc se jim dušička tetelí blahem:)).
Co se toho týče, kniha se vší pravděpodobností splní jejich nároky - je čtivá, napínavá, nabitá nečekanými zvraty - no a navíc ta sekta, že jo. Jen nad tím proboha nepřemýšlejte a už vůbec si nevyhledávejte informace, jestli je taková forma "očišťování" vůbec možná, jako jsem to udělala já - pak vám totiž dojde, jaká je to blbost:)) Ale zase čtivá blbost, to uznávám. Nudit se nebudete.
AniTheUnicorn
8. 6. 2025
Výborná kniha zabývající se temnými idealismy sektářského smýšlení. V lesklých a zářných očích milého strýčka se skrývá cosi velmi temného a je jen na čtenáři, zda se odváží odkrýt roušku pravdy, nebo se nechá uvrhnout do fanatické ideologie. Temný příběh nejen pravých věřících ,,kultistů'', ale také jejich obětí a zmanipulovaných oveček. Napsáno přehledně a rozděleno do segmentů dle časů a postav. Rozhodně přínosné i pro studium smýšlení fanatických kultů a manipulace ve jménu ,,vyššího dobra''. Dávám plný počet a rozhodně doporučuji.
JarKun
17. 1. 2025
Tajemné kulty, sekty a psychopatičtí vůdci - to je téma, které se neomrzí a prakticky zaručuje úspěch. A nejinak je tomu i u této knihy. Přesto, že žádnou velkou hloubku to nemá, tak rozhodně neurazí a přeměna mladé dívky v šílenou fanatičku bude bavit.
Veju007
19. 2. 2023
Od Abby Davies jsem vloni četla Matčinu panenku, která u mě dost pohořela a tak byl vcelku risk sáhnout po další autorčině knížce. Ale sakra se to vyplatilo!

Kult vypráví o komunitě Věčný život, sektě, která se zprvu tváří vcelku normálně, ale nebude úplně překvapením, že realita bude trošku jiná. Zároveň se o 30 let později setkáváme s matkou, které se ztratily dvě děti a vyšetřovatelkou, která se je snaží nalézt. Jak se příběhy nakonec spojí?

Většinou po dalších knížkách od autorů, kteří mě první knížkou nenalákají, už nesahám, ale @kristi_cte zrovna tuhle chválila a jsem velmi ráda, že jsem po ní sáhla. Téma kultů a sekt je neuvěřitelně fascinující, je zajímavé sledovat lidskou psychiku, jak podléhá davu a pokroucenému výkladu reality.

Knížka vypráví dvě časové linky, ta o kultu byla mnohem zajímavější a mohlo jí být v knížce ještě mnohem víc! Nicméně to, jak se jednotlivé příběhy poskládaly dohromady bylo zajímavé a je vidět, že se autorka druhou knížkou zlepšila ve vyprávění a gradaci.

Dáváte šanci autorům, kteří vás hned první knížkou zklamali nebo u vás mají už zavřené dveře?