Kříže u cesty
Originální název: Roadside Crosses
(2009)
Jeffery Deaver
2. kniha v sérii Kathryn Danceová.
O čem je kniha Kříže u cesty?
Montereyský poloostrov zaplavil strach. U silnic se začaly objevovat kříže nikoli ovšem jako pomníčky obětí nehod, ale jako zlověstné znamení z rukou vraha. Co kříž, to jeden člověk, který zemře velmi krutým způsobem jen proto, že vrahovi poskytl přístup k údajům o svém soukromí na internetovém blogu nebo na sociální webové síti. Složitý případ skončí na stole Kathryn Danceové, agentky z Kalifornského úřadu vyšetřování a odbornice na kinezickou analýzu. Spolu s kolegy sleduje stopy k problémovému teenagerovi Travisi Brighamovi, který při autonehodě zabil dvě středoškolačky a vysloužil si za to ostrou kritiku na populárním blogu. Vše nasvědčuje tomu, že Travis připravuje krutou odplatu pro ty, kteří ho na internetu zostudili a podle jeho názoru mu tím zničili život. Kathryn Danceová a její tým čelí nejen Travisovi, který bravurně uniká díky počítačovým znalostem nabytým při hraní síťových online her, ale klacky pod nohy jim hází i místní politici, paranoidní rodiče a v neposlední míře i samotný blogger, který v závěru ohrozí nejen vyšetřování, ale i samotnou Danceovou. (Založil/a: skjaninka)
(Zobrazit více

Druhý román s agentkou Kathryn Danceovou. Čtení mě bavilo, takže to asi splnilo účel. Mám ale pocit, že ty knihy, které se snaží využívat moderní techniky, zastarají snad ze všech knih nejvíce. Jsou to prostě nevděčné kulisy.
První díl se mi líbil o fous víc, ale tato knížka má zajímavé téma kybernetické šikany, což je dnes velmi aktuální problém, a nechybí ani dobrý závěr s trochou zvratu. Jen škoda, že od začátku opět tušíte/znáte vraha....
Taková průměrná Deaverovka, lepší hodnocení dávám za téma kybernetické šikany, které mě zaujalo a které je v dnešní době hodně aktuální a nebezpečné. Jinak samotný detektivní příběh nic extra, opět nějaké ty zvraty a nečekané odhalení. Chtěl bych se někdy od Deavera dočkat konce, ve kterém žádný zvrat nebude! Ale je mi jasné, že toho se nedočkám, je to jeho nou háu.
Tak celkem zajímavě moderně pojatá detektivka, kam se může zvrtnout diskuze v blogu. Autor původně chtěl kritizovat kvalitu předražené dálnice a diskuze se zvrhla v kyberšikanu kluka, který na ní měl s partou dívek vážnou a tragickou nehodu. Jak je u Deavera zvykem, nic není černobílé a šikovná policistka najednou stojí proti zločinci, který začne po diskutujících tvrdě jít. Jedinou stopou je kříž u cesty, oznamuje jméno oběti a čas smrti. Kdo vyhraje? A kdo je vrah? Napínavé až do konce.