Čtyři po půlnoci
Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes
Originální název: Four Past Midnight
(1990)
Stephen King
O čem je kniha Čtyři po půlnoci?
Kniha Čtyři po půlnoci (obsahující čtyři novely – Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes) u nás poprvé vychází jako celek. V Časožroutech zmizí při záhadném letu většina cestujících. Ve Skrytém oknu do skryté zahrady vtrhne do života osamělého literáta podivný cizinec, který možná existuje jen ve spisovatelových představách. Novela Policajt z knihovny vypráví o realitním agentovi pronásledovaném zlými přízraky z knihovny. Hlavní hrdina děsuplného Slunečního psa dostane k patnáctinám vytoužený polaroid, který však fotografuje pořád stejný snímek – strašidelného psa. Navíc se pes na obrázku neustále přibližuje… Kdo se rád bojí, nebude litovat. (Založil/a: icekafe)
ČASOŽROUTI
Ocitáme se v letadle, které se za záhadných okolností ocitne téměř bez pasažérů. Pouze hrstka cestujících se vzbudí z poklidného spánku a zjistí, že jsou na palubě sami a navíc bez pilota. Nastává boj o čas, aby se dostali bezpečně na zem. Autor si se čtenářem pohrává jako kočka s myší a nedá mu vydechnout. Valí na něj drama, strach, úzkost, ale i chvilkovou úlevu, která se opět vyšponuje do nepředstavitelného strachu. Asi nikdy nebudu chtít letět nočním letem...
SKRYTÉ OKNO DO SKRYTÉ ZAHRADY
Příběh o osamělém spisovateli Mortovi, kterého jednoho dne kontaktuje muž, jenž tvrdí, že Mort opsal jeho příběh. Kdo je ten cizí muž a opravdu Mort mohl slovo od slova opsat příběh, který dosud považoval za svůj? A jak je možné, že ho muž navštěvuje zcela nečekaně a bez upozornění? Proč má Mort děsivé sny?
Tohle byla dokonalost. Naprosto fenomenální příběh, který vás bude děsit a budete si napětím kousat nehty. Všudepřítomný strach a podivné myšlenky vás budou provázet od prvního písmenka. Rozuzlení celého příběhu je fantastické a naprosto reálné. Po dočtení jsem se podívala na film s Johnym Deppem a to byla dokonalá tečka za celým příběh s názvem Skryté okno do skryté zahrady.
POLICAJT Z KNIHOVNY
Půjčujete si knihy z knihovny? A vracíte je včas? Ne? Tak to si dejte veliký pozor na policajta z knihovny, který vám udělá ze života absolutní peklo a prožijete nepředstavitelnou hrůzu. Stejně jako Sam. Ten pracuje jako realitní makléř a kvůli plánovanému projevu si půjčí dvě knihy, aby z nich načerpal inspiraci. Ač je knihovnicí upozorňován na včasné vrácení, tak zapomene. Samovi se tak život změní v děsivé peklo. Tato povídka byla hodně děsivá, ale vygradovala tak, že mi konec připadal přitažený za vlasy, takže jsem zapomněla na všechen ten strach a úzkost při čtení. Byla to spíš taková hororová pohádka. Pro dospělé.
SLUNEČNÍ PES
Před lety nebyly fotoaparáty zabudované v mobilech, ale byly to samostatné přístroje a po vložení filmu mohl člověk nafotit přibližně 30 snímků. Kevin po takovém přístroji touží a dostane ho k patnáctým narozeninám. Netuší však, že se mu do rukou dostala ďábelská věc, která mu změní život a bude ho pronásledovat na každém kroku. Jeho a pana Merrilla, kterému nikdo neřekl jinak než Táta. Polaroid, který dokázal vyvolat fotky okamžitě, totiž nefotil to na co Kevin mířil, ale vyjela z něj fotka se znepokojivým obrázkem...a ten obrázek se stával víc a víc děsivější, čím víc fotek se vyvolalo. Pro Kevina a pana Merrilla nastává boj o život. Tohle byla druhá nejděsivější povídka v této knize a já jsem si její čtení neskutečně užila.
Tuhle knihu doporučuji všem milovníkům hororových příběhů. Všem, kteří se chtějí bát a na konci si oddychnout, že to vlastně byla JEN kniha. Stephen King dokáže svým líčením vtáhnout čtenáře natolik, že zcela zapomene vnímat realitu a přenese se mezi postavy v knize.
SKRYTÉ OKNO DO SKRYTÉ ZAHRADY
POLICAJT Z KNIHOVNY
SLUNEČNÍ PES
Kniha Čtyři po půlnoci obsahuje čtyři hororové povídky. Každou z nich předchází předmluva, ve které autor objasňuje okolnosti, za jakých ji psal, popisuje, jak vznikl a jak se vyvíjel námět pro každou z nich a podobně.
Soubor začíná povídkou Časožrouti, která se odehrává během nočního letu z Los Angeles do Bostonu. Na palubě se probouzí několik cestujících a se zděšením zjišťují, že zmizel zbytek pasažérů i s posádkou. Řízení se ujímá jeden ze zbylých cestujících, protože je náhodou pilot. Při pokusu zorientovat se v chaotické situaci proletí trhlinou v čase a následně přistane ve zvláštním liduprázdném světě. Tam se přeživší setkávají s ničivými Časožrouty. Rázem je jasné, že přišel nejvyšší čas vrátit se zpět do L.A. Jenže kromě toho, že nikdo neví, jak najít trhlinu a vrátit se s ní do našeho světa, je tu také problém s docházejícím palivem..
Po Časožroutech následuje Skryté okno do skryté zahrady. V něm se jednoho dne setkává rozvedený spisovatel Morton Rainey s jistým Johnem Shooterem. Tento podivín tvrdí, že mu Mort ukradl jednu jeho povídku a vydává ji za svou. Mort si ničeho takového není vědom a přemýšlí, jak dokázat, že příběh nikde neopsal. Samotnému však vrtá hlavou, jak je možné, že jsou si obě povídky tolik podobné. Současně se mu začnou zdát znepokojivé sny. O pár dnů později čeká na Morta také první reálná výhrůžka..
Třetí povídkou je Policajt z knihovny. Příběh dávno dospělého realitního agenta Sama Peeblese začíná ve chvíli, kdy se rozhodne navštívit knihovnu, aby si půjčil podklady pro svoji neplánovanou přednášku. Vzpomíná si, jak jako malý ztratil vypůjčené knihy a nemohl je proto vrátit. Zlá knihovnice spolu s policajtem z knihovny však nezapomínají! Pokud nevrátíte půjčenou knihu včas, udělají vám ze života zvrácené peklo. Přesně to se teď stane Samovi.
Sbírku uzavírá povídka Sluneční pes. Kevin Delevan v ní ke svým patnáctým narozeninám dostává vysněný polaroid. Po vyfocení pár snímků Kevin zjišťuje, že z polaroidu vyjde pokaždé stejný obrázek, ať už zabíráte jakoukoli scénu. Na všech fotkách je vidět velký děsivý pes. Ten se s každou další fotografií přibližuje a je ještě děsivější..
Nejvíce se mi líbilo Skryté okno do skryté zahrady. Fascinuje mě, čeho všeho je lidská mysl schopná, co vše dokáže vytáhnout ze svých temných hlubin. Jak to pak nenápadně smíchá s realitou, nechá člověka žít v poloiluzích, až jej nakonec dovede k nevyhnutelnému rozkladu osobnosti.
Lehkých tónů pohádky pro dospělé jsem si všimla v Policajtovi z knihovny. Když už mi ale ve druhé polovině začalo docházet, co a jak vlastně bylo, málem jsem knihu se znechucením odložila. Jenže pak jsem si uvědomila, že o to vlastně jde - policajt z knihovny má být nechutný, slizký a odporný. Takže to jen potvrzuje, že je napsán výborně.
Milovníci cestování časem jistě ocení zase Časožrouty, kteří perfektně dávají smysl a vše do sebe zde logicky zapadá.
Mno a Sluneční pes se svým nebezpečně narůstajícím napětím je už jen pomyslnou třešničkou na dortu. Myslím, že mě pan King nikdy nepřestane bavit svými originálními nápady, promyšleným dějem a do nejmenších detailů propracovanými postavami.
Za knihu Čtyři po půlnoci děkuji @knihybeta!
Za knihu Čtyři po půlnoci děkuji @knihybeta!

Netajím se tím, že povídky čtu jen od Kinga. A proč?... Nevím!
Před každou povídkou je předmluva autora. Miluji tyto jeho úvody před povídkami. Ať už píše o tom, jak ho povídka napadla, jak ji psal nebo jaké okolnosti se zrovna v jeho životě děly. Je to jedno, jsou boží. Beru to vždy jako bych si s ním podávala ruku a řekla: "Nazdárek starý kámo, co pro mě máš tentokrát?"
A tentokrát to jsou Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny a Sluneční pes.
•••
Povídce Časožrouti se napětí nedá upřít. Jste napnutí téměř od první stránky až do poslední. Stále jsem přemýšlela co se může stát, jak se to vyřeší a kdo vůbec časožrouti jsou. A když se objevili... Stálo to za to.
King si tentokrát vzal do parády trhliny v čase a cestování v něm. Což je téma, které zajímá každého, ale je hodně ošemetné a za mě je potřeba ho správně uchopit a nepřekombinovat to. King to pojmul skvěle a vše do sebe krásně zapadlo.
Líbilo se mi, že hodně velkou roli hrála i psychika zbylých pasažérů. Na to kdyby se autor vykašlal, tak ta povídka nebude stát za nic.
Jedinou výtku mám a to jen to, že jsem čekala více času s časožrouty a dozvědět se víc o nich. Ale chápu, že vzhledem k jejich destruktivnímu chování to nešlo.
Nikdy jsem letadlem ještě neletěla a myslím, že nějakou dobu ještě nepoletím...
•••
V povídce Skryté okno do skryté zahrady se stejně jako v Misery, Temné půli a podobných dílech King vrací s tématem ze spisovatelského světa. Ukazuje, jak je lidská, a hlavně ta spisovatelská, mysl chatrná a složitá věc plná temných zákoutí, kde se může realita mísit s bludy.
Za mě je to bohužel průměrná povídka, která mě nevystřelila do výšin. Akční scény byly, ale přišly mi nedotažené, zkrátka jim něco chybělo.
Ovšem konec byl velmi zajímavý, u kterého zamyšleně semknete obočí a začnete přemýšlet, ALE na mě bylo vše až moc rychle a šup šup.
•••
Policajt z knihovy je za mě velmi povedená povídka. Ani na chvíli jsem se nenudila a byla napnutá co bude dál.
Tajemná, děsivá, místy i trochu nechutná povídka a já si to užívala. King se nebál popsat detaily a dokázal perfektně vystihnout danou atmosféru.
Já do knihovny teda nechodím a po přečtení tohoto příběhu to v dohledné době ani nemám v plánu.
Taky jste si mysleli, že policajti z knihoven nejsou ? No... Možná jste se pletli, tak jako já, protože člověk nikdy neví, že? Tak dávejte bacha a vracejte knihy včas!
•••
Sluneční pes je jakýsi prolog ke knize Nezbytné věci, jak sám King pronesl.
Chvílemi až moc táhlé a zbytečné popisy a občas mi přišlo jako by se příběh i zastavil. To mě hrozně nudilo. Možná kdyby byla povídka cca o sto stran kratší, možná by dostala větší spád a byla by lepší.
Co se mi ale líbilo bylo to, jak bylo poukázáno na hranici mezi reálným a jiným světem, jak se prohloubil vztah otce se synem a vůbec ta myšlenka, že Polaroid fotí stále stejnou fotografii dokola, aniž by to záviselo na tom, co fotíte. Ale je to opravdu jedna a ta samá fotografie dokola? Nebo se nám to na první pohled jen zdá?
•••
Co se týče povídek u mě stále vede Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, Mlha apod., ale i tyto rozhodně stojí za přečtení a něco vám dají. Minimálně další setkání s mistrem či zážitek z příběhů, na které si uděláte vlastní obrázek a názor sami.