Balada pro Emily
O čem je kniha Balada pro Emily?
Psychologický thriller inspirovaný skutečnými událostmi ***** Kamila slíbila své matce, že se postará o úklid a prodej starého domu, v němž před mnoha lety společně bydlely. S vidinou snadno získaných peněz, díky nimž by si mohla splnit své sny, odjíždí do pohraniční sudetské vesničky, aby se pustila do práce. Netuší však, že špína, zatuchlost a tajemně popsané stěny jsou tím nejmenším zlem, které tady na ni číhá. Opuštěný dům má totiž velice pohnutou historii a Kamilin příjezd v něm probouzí něco, co zde přebývá už hodně dlouho a co nehodlá jen tak zapomenout na dávné křivdy. To něco Kamilu volá… to něco na ni celý ten čas čeká a teď, když se konečně vrátila, už ji to jen tak nepustí. (Založil/a: icekafe)
Nejzajímavější částí pro mě je, že příběh byl inspirován skutečnými událostmi. V knize se střídají tři časové linky, dávná minulost, minulost a přítomnost. Nejvzdálenější minulost mě bavila, bližší minulost leccos osvětlovala, takže se dala, ale děj ze současnosti pro mě skřípal. Od hlavní hrdinky, která si nezískala moje sympatie, po postavu Erika, která mi přišla naprosto zbytečná... Bez jakékoli atmosféry, kterou bych zde očekávala. Nějaké budování napětí, gradující strašidelné scény, nic z toho jsem tu nenašla. Jen zmatek, chaos a občasné nelogické chování hlavní hrdinky. Proto hodnotím jako průměr.
Na tuto knihu jsem před nějakým časem zaznamenala vcelku pozitivní ohlasy, takže když jsem narazila na audioknihu, rozhodla jsem se vyzkoušet. A byla to velice dobrá volba, tohle jsem si dost užila.
Jedná se o velmi napínavý příběh s prvky psychologického thrilleru, historického románu a duchařiny. To se může zdát jako nesourodá kombinace, ale překvapivě to tu funguje velice dobře. Příběh sám o sobě je dost neutěšený a tíživý, stejně jako ta atmosféra, do níž se noříme s každou stranou čím dál hlouběji, a stejně jako to prostředí, v němž se děj knihy odehrává. Myslím, že do toho pošmourného počasí, které v těchto dnech panuje, je to skoro jako stvořené.
Příběh se nám tu proplétá ve třech různých dějových liniích, které se tu navzájem doplňují a které tu čtenářům s přibývajícími stránkami skládají zajímavou mozaiku několika pohnutých lidských osudů. Postavy si tu procházejí peklem a vy víte, že jim nedokážete pomoct, i když byste sebevíc chtěli.
Líbilo se mi, jak autorka umí skvěle vykreslit plnohodnotné plastické postavy. Stejně tak vylíčit tu atmosféru, která je mrazivá a místy nepříjemná. Pointa za mne uspokojivá, v jednom bodě trochu i překvapivá.
Poslouchala jsem to jako audioknihu, která mi v tomto ohledu velice seděla. Poslouchalo se to velice dobře. Myslím, že se skvěle podařilo zachytit tu atmosféru a vybudovat napětí, že jsem chvílemi ani nedutala a byla do toho příběhu neuvěřitelně vtažená.
Celkově hodnotím velice vysoko, tohle se mi moc líbilo. Prozatím 4,5 hvězdy, možná časem ještě zvednu na 5.
Tento typ strašení mám ráda, kořeny zla v minulosti, rozdělený příběh na několik časových rovin, tma, mlha a temné kouty to je radost se do toho začíst. Konec mile překvapil a skvěle vygradoval do rozuzlení které dokázalo vyvolat husí kůži v zátylku.

Naprosto strhující psychologický thriller. Více jsem vnímala tu linku příběhu z roku 1945, která vycházela ze skutečnosti. Konec války, osvobození sovětskou armádou, křivdy, pomsta na německém obyvatelstvu. Děla se neskutečná zverstva na nevinném civilním obyvatelstvu jen díky jiné národnosti. Se sovětskými osvobozeneckými vojáky měla čest i moje babička, naštěstí zůstalo jenom u rabování. V poválečných letech to zde babička s německou národností rozhodně neměla lehké. Ale nestěžovala si. Zde se narodila, zde žila a zde chtěla i zemřít...
Kromě linky z roku 1945 se další příběh rozvíjí v roce 2003, kdy se matka hrdinky ze současnosti (2021) nastěhuje do bývalého hostince, který v roce 1945 skrýval německé uprchlíky. A duše tragicky zemřelých se začínají mstít...
V roce 2021 se dcera původní majitelky snaží dát starý, zchátralý dům do pořádku kvůli jeho prodeji. Na povrch vyplouvají dávná tajemství a křivdy...
Trošku je mi líto toho konce. Pochopila jsem to dobře, že rodící se vztah nepřečkal tuto těžkou zkoužku??
1 / 2025