*12.11.1962

Pravidla hry

Originální název: Game Changer (2021)
Pravidla hry
V obchodech(79 - 379 Kč)

Young Adult Sci-fi

O čem je kniha Pravidla hry?

Stačil jeden úder na fotbalovém hřišti, aby se Ashleyho život dočista proměnil. Najednou nic nevypadá tak, jak si to pamatuje, protože ač se to zdá nemožné, Ash se ocitl v jiné dimenzi. Od té chvíle se pohybuje po světech, které jsou téměř jako ten jeho – ale ne tak docela. Začalo to drobnými změnami, které se ale rychle vymkly kontrole, a Ash sklouznul do vesmírů, kde může mít všechno, co si kdy přál... Do vesmírů, které ho pomalu učí dívat se na svůj život úplně jinýma očima. Pokud si však nedá pozor, mohl by mu jeho skutečný svět proklouznout mezi prsty a navždy zmizet...

Doporučený věk 13+ (Založil/a: Nikola Lucková)
V obchodech(79 - 379 Kč)

Nakladatelství (rok): YOLI - 2024
ISBN: 978-80-242-9569-5
Překladatel: Petr Bokůvka

Marek Herman
Hlavní postavou je student střední školy ASH, který se při fotbalovém zápase poraní a důsledkem toho se dostává do různých paralelních světů.

Zpočátku mi trvalo, než jsem se dokázal do knihy začíst, ale postupně se to rozjelo. Je to zajímavý příběh s přesahem. V knize se nachází hodně překvapivých zvratů. Všechno bylo pochopitelné.

V knize se nachází hodně témat – rasismus, imigrace, homosexualita, psychické násilí aj.

V knize jsem našel hodně překlepů!

Citáty:

Podle mě je myšlení váš nepřítel hlavně v případě, kdy upadáte do sebelítosti nebo teoretizování nad černými scénáři věcí příštích.

Existuje spousta věcí, kterým nerozumím. Asi jako každý. Můžeme být nejchytřejší na světě, ale nemůžeme vědět všechno. A pokud se o to budeme snažit, zblázníme se z toho. Takže s tím, čemu nerozumíme, jsme obvykle srozuměni. Bereme to, jak to je.
Plue
Velké zklamání! Určitě jsem čekala něco víc, a ne puberťácký multikulti příběh psaný tak, aby splňoval požadavky na dnešní "dobu". "Děj" byl nudný a schovaný v hromadě rasismu, homosexualitě a nerovnosti vůči ženám. Za mě nicneříkající a zbytečné.
Zuzana Zábranová
Co by se stalo, kdyby se realita kolem vás změnila? Kdybyste přišli o přátele, protože okolnosti jsou najednou jiné? A co se stane, když se to pokusíte změnit?
Velmi neotřelý nápad, za mě super zpracování. Tohoto autora fakt můžu a ani tentokrát mě nezklamal.
Barbora Jestřebská
Tristní práce překladatele a korektora. Kniha, kde se vedle sebe vyskytují slova typu jakoby, kundička a hochštepler, by neměla stát tolik peněz. Velmi rušící byly i chyby z nepozornosti. Shusterman patří mezi mé nejoblíbenější YA spisovatele, ale tato kniha byla zklamáním. Bohužel. Ash prochází různými svými realitami. Samozřejmě zde nesmí chybět homosexualita, týrání v partnerství a rasová segregace. Ale.vae klouže jen po povrchu a nejde do důsledků. Knize se nepodařilo naplnit obrovský potenciál velmi zajímavé myšlenky.