...a postavil jí chrám
příběh osudové lásky dcery Ramesse II.
Originální název: ...und baute ihr einen Tempel
Siegfried Obermeier
O čem je kniha ...a postavil jí chrám?
Egypt před 3000 lety. Za dlouhé vlády Ramesse II. zažívá říše na Nilu ohromný politický a kulturní rozkvět. Faraonova moc je nezměrná, je to bůh, syn Slunce, jemu a jeho rodině se ostatní lidé nemohou rovnat. Tento řád se odváží porušit krásná faraonova dcera, princezna Merit, a oblíbený faraonův sochař a stavitel Piaj. Jejich vášnivá, nedovolená láska darovala Egyptu jeden z nejkrásnějších chrámů, Hathořin chrám, který sice nechal faraon postavit pro svou milovanou Nefertari, velkou královskou manželku, ale pro stavitele se stal pomníkem velké a nenápadné lásky k princezně. Strhující román o době Ramesse II. Velikého, který zanechal světu množství obdivuhodných památek, nad nimiž žasneme dodnes. (Založil/a: icekafe)
Jedna z nejhezčích knih o Egyptě, které jsem kdy četla. Není zde jen velká vznešená láska faraonská a božská, ale ta lidská, která chytí za srdce a není to kýč. Ráda se k ní opět jednou vrátím.
Láska na pozadí historie. Klasika tak, jak jí umí právě tento autor, čtivě a nenásilně vplujete do Egypta a budete s hlavními postavami prožívat jejich slasti i strasti.
Kniha se četla vcelku dobře, postav bylo hodně, ale mně nedělalo problém se v nich orientovat. Napětí a akce pochopitelně chyběly, a tak se příběh táhnul. Spíš než na Piaje a Merit, se děj zaměřil na Ramesse a Nefertari. Netušila jsem, že královně byl vysavěn palác a že to bylo v té době neobvyklé.
Krásný, poutavý příbě hlásky ze starého Egypta. Kniha je psaná velice poutavě a vtáhne člověka do děje. Ráda se k ní vracím.