Oheň v těle
Originální název: A Fire in the Flesh
(2023)
Jennifer L. Armentrout
V obchodech (379 - 549 Kč)
Komentáře (15)
Dle kvality
Tenhle díl byl o dost slabší, než předešlé dva. Pokud pominu ten závěr, kde se stalo asi to nejzásadnější, tak více jak 30 kapitol se v knize nedělo nic. Ale jakože absolutně nic a kdyby byla kniha tak o 200 stran kratší lépe by se to četlo. Měla jsem celkem co dělat, abych tenhle díl dočetla. Ale nalákali mě recenze na další díl, které jsou vesměs pozitivní, tak jsem se kousla a dočetla ho. No a teď mě čeká ta 850 stránková bible :D
SPOILER!
Jenže bych nejspíš řekla, že to má svůj důvod. Mezi řádky se tam dozvídáme docela důležité věci, pokud dáváme pozor... a stejně jako Maasova napsala Věž úsvitu, kdy tu knihu jsem tedy tak trochu nesnášela... protože prostě tam nebyly moji oblíbenci pospolu... byla prostě důležitá.
A tahle kniha je prostě podobná. To vězení, ty informace, které získala... k něčemu to přece musí být. Věřím, že si autorka jen nachystala půdu pro to, co se stane v posledním díle.
Jasně, nemůžu říct, taky mě to nudilo. Květnaté popisy pocitů byly prostě vyčerpávající a taky bohužel neuspokojující. Jenže někde ten přerod postav musí nastat. A když by se tato kniha vynechala, asi bychom to úplně nedokázali pochopit.
Ano, jakmile se vše v dobré obrátí, a konečně se hlavní hrdinové setkají... čeká nás smršť událostí, a vyznání. Jasně, že to některé asi bude nudit, protože celou knihu čteme o něčem, co nás nezajímá a co nás nudí. Líbí se nám akce Sera a Šed a mezítím boje a různé projevy náklonnosti a majetnickosti.
No a to že si autorka na posledních stránkách kompenzuje absenci erotiky v celé knize... No a co? Úplně asi nedokážeme nikdo pochopit, co musí v člověku nastat, když drží v náruči milujícího člověka, který umírá... a když neumře? No nic menšího bych od Šeda neočekávala, než to, co udělal. Prostě si ji vzal na všechny možný způsoby a ona mu to dovolila.
Pravděpodobně, pokud budu číst tuto sérii znovu, tuhle knihu vynechám, ale k prvotnímu pochopení je třeba a k sérii prostě patří.
SPOILER!Jasně, všichni víme, že tento díl byl slabší... ale taky víme proč. Není tady téměř žádná akce. Kniha nemá úplně spád a prostě se brodíme až po bradu pocitama Sery a Kolise.
Bohužel, jak je autorčiným zvykem, s každým dílem to jde výrazně z kopce. Tady jsem to jen horko těžko dočetla. Erotické scény už jsem přeskakovala. Velká škoda, první díl byl úžasný.
Tuto sérii jsem si velmi oblíbila. Mám ji ráda, ale v tomto díle mi hodně připadalo, že se střed knihy dokola točil v kruhu kolem jednoho a toho samého. Ale potom to hodně rychle uteklo a děj se řítil rychlostí blesku a na závěr byla kniha strhující.
Nejsem si moc jistá co i této knize napsat. Zatím nejslabší z této série. První část je moc zdlouhavá a místy únavná. Moc takové depresivní čtení nemusím. Nakonec celkem fajn, misty nezáživné a trochu nesmyslné, ale fajn.
Obsahuje spoiler
Tato knížka mě ze začátku velice chytla....pak se ale Nyktos vytratil na polovinu knihy a byl tam pouze Kolis....stránky kde Kolis ubližoval Seře, nebo se s ní hádal se četly těžce. Na posledních dvě stě stranách se však už zase objevil Nyktos a Sera dala Kolisovi co proto. Myslím, že knížka byla dobrá. Sice nebude patřit mezi mé nejoblíbenější, ale ano, velice se mi líbila a nemůžu se dočkat na další díl.
Třetí díl série Tělo a oheň ve mně zanechal velmi rozporuplné pocity. Na jednu stranu Jennifer L. Armentrout vytvořila fascinující svět s komplexní mytologií, na stranu druhou se zdá, že se v něm začíná sama ztrácet – nebo ho minimálně až příliš uměle natahuje.
Co mi vadilo:
Statičnost děje: Strávit zhruba 400 stran z celkových 600 v jedné kleci/místnosti je na akční fantasy prostě moc. Tempo knihy tím neuvěřitelně trpí.
Nekonečné dialogy: Postavy často řeší své vnitřní nejistoty a pocity pořád dokola. Rozhovory jsou zbytečně dlouhé a po čase působí jako "vata", která jen vyplňuje místo mezi důležitými milníky.
Erotické scény: V tomto díle už na mě působily rušivě. Často přicházely v nevhodných momentech a jejich kvantita u mě zvítězila nad kvalitou, takže jsem je ke konci už jen přeskakovala, abych se dostala k samotnému příběhu.
Proč knihu dočíst:
I přes kritiku musím nechat autorce jedno – postavy Sery a Nyktose jsou stále skvělé a jejich osud mi není lhostejný. Pokud vás zajímá lore celého světa a to, jak se události propojují se sérií Z krve a popela, kniha vám dá pár velmi důležitých odpovědí.
Závěr:
Pokud by se kniha osekala o opakující se popisy a vatu, byla by to naprosto strhující jízda na 200 stran. Takhle je to spíš zkouška čtenářské trpělivosti. Dočteno spíše ze zvědavosti, jak to s mými oblíbenci dopadne, než pro čistou radost z četby.
Co mi vadilo:
Proč knihu dočíst:
Závěr:
Obsahuje spoiler
No a závěr, ten jsem musela trošku přeskákat, těch erotických scén (respektive celých kapitol) bylo i na mě trochu moc.
Ale i tak jsem zvědavá, co přinese 4. díl, a jak dějem zamíchá Sotoriina duše.
Třetí díl. Dle hodnocení jsem to čekala horší. Možná proto to pro mě nebylo tak hrozné, jak někteří píšou. První polovina (možná třičtvrtě) je utahaná a opakující se. Já byla i občas zmatená, jak je to s těmi jiskrami, kdo jaké má, kdo může být jaký bůh apod. A pak přišel zvrat, osvobození a povznesení. A Sera samozřejmě celý proces zvládla úplně v pohodě, i když ostatní bohové s tím měli problémy. Trošku mi to připomnělo Bellu ze Stmívání, která byla taky dokonalá při přeměně.
Ale i tak jsem zvědavá, co přinese 4. díl, a jak dějem zamíchá Sotoriina duše.

První půlka byla utahanější, přesto první půlka byla v jisté míře snesitelná. Sera byla ale dost otravná a Kolis se taky na své postavení choval divně a úchylně. Jediná postava, která mě zaujala, byl Eliáš.
Druhá polovina ve mně měla asi vyvolat vlnu emocí. Jediné, co jsem chtěla, aby to už skončilo. Ze shledání Sery a Šeda bych měla mít radost, ale nějak to nefungovalo. Příběh se hrozně vlekl. A místo toho aby se řešily důležité záležitosti, tak poslední kapitoly jako by vypadly z filmu pro dospělé.
Tohle se autorce nepovedlo. Vůbec nevím, co tímto dílem chtěla sdělit.