Chladná ruka v mojí dlani
Originální název: Cold Hand in Mine: Strange Stories
(1975)
Robert Aickman
O čem je kniha Chladná ruka v mojí dlani?
Chladná ruka v mojí dlani vyšla v originále poprvé v roce 1975 a patří k Aickmanovým nejlepším sbírkám povídek. Mezi jejími osmi příběhy je zahrnuta i povídka „Stránky z deníku mladé dívky“, která získala cenu World Fantasy Award.Aickmanovy „podivné povídky“ (sám dával tomu označení přednost) jsou brilantně vystavěné příběhy, které v jemných odstínech vykreslují tísnivou atmosféru i obavy a strachy hlavních hrdinů. Čtenář se setkává s rozmanitými postavami, od muže, který stráví noc v hospicu, přes německého aristokrata až po ženu, která spatří obraz své vlastní duše.
Postupným přidáváním realistických detailů Aickman ve svých příbězích zesiluje napětí spojené s dojmem zlého snu, v němž hlavní hrdina nevyhnutelně směřuje k nešťastnému konci. Ačkoliv se v jedné z povídek objevuje tradiční upírská tematika, všechny příběhy vynikají nekonvenčním obsahem, v němž to, co budí obavy, zůstává nedefinované a nevyřčené, což je činí ještě podivuhodnějšími a poutavějšími. (Založil/a: kormoran78)
(Zobrazit více

Povídková sbírka Chladná ruka v mojí dlani mě mile překvapila. Není totiž klasickou hororovou sbírkou, ale spíše weird fiction v opravdu krásné podobě.
Aickman dokáže opravdu skvěle pracovat se znepokojivou atmosférou, dokáže perfektně vystavět tíživý příběh opírající se o vnitřní děsy hlavních hrdinů a to i jen v pouhých náznacích. S hlavními hrdiny jednotlivých povídek cítíte nejasné obavy a víte, že se pomalu řítíte k neodvratnému a nemilému konci. Autor v příbězích nechává spoustu prázdných míst, spoustu volných konců a je jen na čtenáři, jak mu jeho vlastní fantazie dovolí bílá místa dokreslit a volné konce spojit.
Je mi úplně jasné, že tento přístup nemusí spoustě čtenářům vyhovovat, já takovýmto čtenářem naštěstí nejsem, a proto jsem si užil i neuzavřené, či chcete-li, zcela otevřené a nejednoznačné konce.
Edice Smrtihlav prostě nezklame.