*27.06.1914 - †26.2.1981

Chladná ruka v mojí dlani

Originální název: Cold Hand in Mine: Strange Stories (1975)
Chladná ruka v mojí dlani
V obchodech(265 - 299 Kč)

Horor Povídky Fantasy

O čem je kniha Chladná ruka v mojí dlani?

Chladná ruka v mojí dlani vyšla v originále poprvé v roce 1975 a patří k Aickmanovým nejlepším sbírkám povídek. Mezi jejími osmi příběhy je zahrnuta i povídka „Stránky z deníku mladé dívky“, která získala cenu World Fantasy Award.
Aickmanovy „podivné povídky“ (sám dával tomu označení přednost) jsou brilantně vystavěné příběhy, které v jemných odstínech vykreslují tísnivou atmosféru i obavy a strachy hlavních hrdinů. Čtenář se setkává s rozmanitými postavami, od muže, který stráví noc v hospicu, přes německého aristokrata až po ženu, která spatří obraz své vlastní duše.
Postupným přidáváním realistických detailů Aickman ve svých příbězích zesiluje napětí spojené s dojmem zlého snu, v němž hlavní hrdina nevyhnutelně směřuje k nešťastnému konci. Ačkoliv se v jedné z povídek objevuje tradiční upírská tematika, všechny příběhy vynikají nekonvenčním obsahem, v němž to, co budí obavy, zůstává nedefinované a nevyřčené, což je činí ještě podivuhodnějšími a poutavějšími. (Založil/a: kormoran78)
V obchodech(265 - 299 Kč)

Nakladatelství (rok): Fobos - 2024
ISBN: 978-80-277-2450-5

hladass
28. 12. 2024
Jsem už dnes unavený (a starý, ale to je úplně jiný příběh), tak budu spíše stručnější. Což jsem poslední dobou skoro vždy, ale co už.
Povídková sbírka Chladná ruka v mojí dlani mě mile překvapila. Není totiž klasickou hororovou sbírkou, ale spíše weird fiction v opravdu krásné podobě.
Aickman dokáže opravdu skvěle pracovat se znepokojivou atmosférou, dokáže perfektně vystavět tíživý příběh opírající se o vnitřní děsy hlavních hrdinů a to i jen v pouhých náznacích. S hlavními hrdiny jednotlivých povídek cítíte nejasné obavy a víte, že se pomalu řítíte k neodvratnému a nemilému konci. Autor v příbězích nechává spoustu prázdných míst, spoustu volných konců a je jen na čtenáři, jak mu jeho vlastní fantazie dovolí bílá místa dokreslit a volné konce spojit.
Je mi úplně jasné, že tento přístup nemusí spoustě čtenářům vyhovovat, já takovýmto čtenářem naštěstí nejsem, a proto jsem si užil i neuzavřené, či chcete-li, zcela otevřené a nejednoznačné konce.
Edice Smrtihlav prostě nezklame.
stavradka
28. 7. 2025
Nevím, čekala jsem víc. Asi to mojí představivost nerozjelo na plno. Něco tam chybělo, mám ráda hororové povídky, které jen tak naznačují, ale tady jsem byla nějak odpojená. Nevyvolalo to, co mělo.