Jezerní paní
O čem je kniha Jezerní paní?
„I když věřím tomu, že v tomhle hradě zemřu, můj duch se tím nikdy neumlčí.“Hrad Ravenscraig Skotsko, 1307
Když je hrad, na kterém služebná Agnes Fitzgeraldová pracuje, vypleněný armádou prince Eduarda Anglického, podaří se jí utéct severně od Inverness, kde se vydá na milost a nemilost pánovi a paní hradu Ravenscraig. Tam je sice na malou chvíli v bezpečí, ale protože Skotové srdnatě bojují za svou nezávislost, je zdejší atmosféra přímo prosycená strachem z anglické armády. Ale když Agnes uvidí ve zdejším jezeře plavat Cama Buchanana, její mysl se okamžitě od války odvrátí k lásce. Dokonce se odváží snít o šťastné budoucnosti, ale jen do chvíle, než se dozví, že Cam musí brzy zase jít bojovat po boku Roberta de Brus.
Současnost
Dvojčata Leah a Zoe potřebují změnu, proto jim místo správcové na hradě Ravenscraig připadá jako skvělá příležitost. Hrad je obklopený drsnou krajinou Skotské vysočiny, stojí vedle jezera a vše vypadá jako splněný sen. Místní však na hrad nechtějí chodit a špitají si o duších a zmařených životech. Sestry na takovou pověrčivost nechtějí přistoupit, ale brzy zjistí, že obrovský smutek vycházející z hradu nelze tak snadno přehlédnout.
Dokážou sestry napravit sedm set let staré křivdy a zrady? (Založil/a: saenea)
(Zobrazit více
Miluju Skotsko, historii, a vlastně všechno to, co už jen svou anotací tato kniha nabízí.
Upřímně, ze začátku se mi špatně četla ty historická linka, kde mluva všech zúčastněných mi přišla až moc současná a nesedělo mi to. Stejně jako ta náhlá nehynoucí láska, která se objevila po druhém setkání? ... asi bych čekala nějaký vývoj, aby se mi tomu lépe věřilo.
Nicméně obojí jsem překonala a jsem tomu ráda.
Ten hřejivý pocit, co ve mně zůstává ještě pár dní po dočtení, za to rozhodně stojí. :)
Nicméně obojí jsem překonala a jsem tomu ráda.
Spojení minulosti s přítomností? Dokonalý počin toto! Naprosto bezkonkurenční ️
V první řadě musím říct, že kniha mi byla blízká hned z několika důvodů: miluji Skotsko - zbožňuji historii - pracuji na 500 let starém zámku - duchařina je něco pro mě - podobné osobní charakteristiky jako u holek... A našlo by se toho určitě i více
Na začátku, cca během pěti prvních kapitol mi dělalo trochu problém se začíst, srovnat si v hlavě kdo je kdo a stejně tak zvyknout si na psaní ve třetí osobě mi vždy trvá chvilku déle... Ale pak se děj zcela rozjel na plné obrátky a já jsem nemohla odložit knihu stranou ️
Autorce se zde zcela bravurně podařilo popsat dva zcela odlišné světy, respektive doby, aniž by míchala styly mluvy, chování či smýšlení mezi více než sedmi sty lety... To chce velkou poklonu
Postavy zde byly všechny (až na dvě výjimky - spoiler později níže) sympatické a přirostly mi k srdci. Dějová linka úžasná a opravdu byla napínavá, i když konec je bohužel jasný už od začátku knihy
A romantická linka... Bože! V minulosti tak čistá a jednoduchá, v přítomnosti "moderně složitá", ale za to pro nás zcela realistická.
A musím se přiznat, že po dočtení tohoto díla mi opravdu tekly slzy proudem - až tak byla kniha skvělá!
Knihu tedy hodnotím jako jednu z nejlepších, co jsem kdy četla a dávám ji maximálně možné hodnocení! ️
---
SPOILER
Na konci čtení mi v hlavě zůstala jedna jediná negativní myšlenka - chtěla jsem osobně zabít tu husu Effie a toho jejího blba! Ach bože, jak mi tahle nespravedlnost vadí a asi ji nerozchodím (Pardon za citové výlevy)
---
SPOILER
Nádherná kniha u které jsem si na konci opravdu pobrečela. Střídavé vyprávění dvou příběhů minulosti a současnosti, láska a krutá doba 13. století. Prolínání současnosti a minulosti miluju. Kniha je velice poutavě napsána. Druhá kniha, co jsem četla od této autorky a opět skvělá.

a v této úžasné knize z toho nechybí vůbec nic.
Obě dějové linky jsou skvělé, ale ta historická, i když je smutná, je dokonalá
a k tomu se děj odehrává ve Skotsku - co dodat :-)
Za mne je velká spokojenost a obrovské doporučení.