Krev písařů
Originální název: Ink Blood Sister Scribe
(2023)
Emma Törzs
O čem je kniha Krev písařů?
Podmanivý fantasy román o síle magie a rodinných vazebSestry Joanna a Esther se dlouhá léta nesetkaly. Jedna se po otcově záhadné smrti stará o rodinnou sbírku vzácných kouzelných knih, druhá se toulá po světě. Jenže rodovému magickému dědictví se nedá uniknout. Aby obě sestry ochránily cenné knihy i jedna druhou, musejí zapomenout na své spory a zjistit pravdu o událostech starých přes dvacet let.
V panském sídle poblíž Londýna zatím v přepychu, ale osaměle žije mladý muž jménem Nicholas, jediný člověk na světě, který má ještě schopnost tvořit magii. Každá cesta mimo své sídlo pro něj představuje nebezpečí — existují totiž lidé, kteří by se ho nesmírně rádi zmocnili. Ale kdo to může být, když Nicholas žije v utajení?
Je možné, že odpovědi, které Nicholas i obě sestry hledají, spolu nějak souvisejí. Jenže jak je najít, když i ti nejbližší — ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně — něco skrývají? A skutečně bude pravda stačit? (Založil/a: Simča Pýchová)
(Zobrazit ukázku
Originální příběh, se kterým jsem se ještě nikdy nesetkala, mě velice zaujal. Postavy jsou skvělé a bavilo mě stát se součástí jejich světa. Negativního nenacházím vůbec nic.
Krev písařů – Emma Törzsová
Sestry Joannu a Esther rozdelil osud. Zatiaľ čo sa jedna stará o rodinnú zbierku vzácnych magických kníh, druhá sa túla po svete. Rodovému dedičstvu sa však nedá uniknúť. Aby ochránili drahocenné knihy a tiež jedna druhú, musia odhaliť desiatky rokov staré tajomstvá. Odpustiť, zabudnúť a najmä dôverovať ľuďom zo sveta, o ktorom netušili, že existuje.
Príbeh o čarovných knihách písaných krvou je skutočne originálny námet, ktorý priláka nejedného knihomoľa. Moje nadšené očakávanie však vystriedala skúška trpezlivosti. Dej sa rozbiehal pomaly a až po niekoľkých kapitolách sa objavilo čaro detailov pomaly vrstveného príbehu.
Predstavenie postáv, samotného sveta mágie aj nástrah, ktoré na hrdinov číhali, bolo slabé, miestami až nudné. Všetko napätie a zásadné odhalenia zanikli v opisoch prostredia a vnútorného prežívania postáv. Potrebné oživenie prinieslo až spojenie dejových línií oboch sestier a tiež prítomnosť tajomného pisára Nicholasa a jeho strážcu Collinsa.
Joanna ma zaujala svojou oddanosťou, no jej povinnosť strážiť rodinné dedičstvo sa stala jej väzením. Esther je úplne iná. Divoká svetobežníčka, ktorú práve jej povinnosť byť neustále na úteku, obrala o slobodu. Navonok sa odlišovali, no v skutočnosti sú len dvomi stranami tej istej mince. Obe, žiaľ, pôsobili veľmi plocho. Nicholas priniesol do deja nový rozmer. Jeho šokujúca schopnosť tvoriť nové magické knihy a zároveň neschopnosť prežiť v reálnom svete, dodávali príbehu iskru.
Príbeh stojí na rodinných väzbách, dôvere a prepletenom osude, avšak tá troška romantiky, ktorá vďaka Collinsovi prenikla do príbehu, rozhodne stála za rozvinutie. Emočný rozmer kniha potrebovala ako soľ. Nech bola atmosféra akokoľvek pochmúrna, rovnako ako sestry Kalotayové pôsobila jednotvárne. Výnimkou boli krátke rozhovory mladej štvorice a knihy, ktoré boli živými entitami. Spájali aj rozdeľovali, dokázali chrániť aj ničiť. Moc, ktorú im autorka pripísala bola veľkolepá. Záver priniesol odhalenia, ktoré som si užila a konečne som hltala strany jednu za druhou.
3,5/5
3,5/5