Zkamenělí vlci
Originální název: Okamenjeni vukovi
(1963)
Ahmet Hromadžic
O čem je kniha Zkamenělí vlci?
Novela o životě v lese a jeho obyvatelích z pera jugoslávského (srbocharvátského) spisovatele. Příběh ze života lesních obyvatel, jehož hrdinou je statný jelen Stříbrňák. Tento hrdina vyrůstá nejprve jako hravý kolouch pod dozorem pečlivé srny a potom, když je život rozdělí, učí se žít v lese sám; poznává mnohá nebezpečí ve vlcích, lidských lovcích a nakonec i v lesním požáru a v běsnící přírodě, když dojde k zemětřesení. Všechna nebezpečí přežije a v posledním zápase mu pomůže sama příroda, když pronásledující smečku vlků zasype popel a vlci zkamení. (Založil/a: Zelený stromeček)
Nakladatelství (rok): Státní nakladatelství dětské knihy
- 1967
ISBN: 13-159-68
Poznámka: Edice Jiskřičky, ilustrace Ivan Minařík
Představte si, že někdo dá dohromady Bambiho a Poslední dny Pompejí - může to být splněný sen, já ale Bambiho nikdy moc nemusela a Pompeje mám radši v dokumentech (jednou jsem viděla jeden moc zajímavý, našli tam zkamenělé hovna, rozpouštěli je v takové velké kádi a zjišťovali, co a jak lidi v kdysidávnu jedli a pak si podle jednoho receptu připravovali omáčku ze shnilých ryb. Velice poutavé). Plusem knihy byly rozhodně ilustrace, zároveň jednoduché i hrající všemi barvami, ale jinak za tento znovuobjevený poklad domácí knihovničky nejspíš nedám více než tři *