*04.10.1983

Révi a Město snů

Poprvé vydáno celosvětově: 2025
Révi a Město snů
V obchodech(361 - 483 Kč)

Sci-fi Pro mládež

O čem je kniha Révi a Město snů?

Proč je důležité nepřestat snít. A ještě důležitější nepřestat bdít.
***
Vítejte ve Městě snů. Na dokonalém místě, které řídí vševědoucí umělá inteligence Omnicloud. Všichni zde žijí v bezpečí, v dostatku a ve zdraví. Tedy takřka všichni.

Patnáctiletý Révi od narození trpí neléčitelnou nemocí, která má jeden velmi zvláštní vedlejší efekt. Na rozdíl od ostatních obyvatel Města neztratil schopnost v noci snít.

Když se mu začnou zdát podivuhodně živé sny, ve kterých ho tajemná černovláska prosí o pomoc pro zapomenutý svět za městskou Zdí, bere to Révi zpočátku na lehkou váhu.

Krátce poté však od Omnicloudu přichází informace zcela opačná: Zeď se rozpadá a Městu snů hrozí napadení lidmi z Divočiny. Kde je ale pravda?

Může člověk věřit svým snům? Nebo se má spolehnout na dokonale funkční systém, který doposud nikdy nezklamal?
***
Dobrodružný příběh z budoucnosti, která je až děsivě povědomá.

Vybízí čtenáře zamyslet se nad otázkami jako:

Co se ze života vytratí, vzdáme-li se divokosti?
Má význam zakoušet nepohodlí?
Je potřeba chránit lidi před důsledky jejich činů?
Jaký je rozdíl mezi lehkostí a lehkovážností?
Jak vysoká je cena lidského života?
Jaké vlastnosti musí člověk mít, aby s ním nešlo manipulovat?
***
Veronika Hurdová: „Nevzdávejme se svých snů a intuice. Lidská mysl je totiž jediné místo, které nikdo nemůže kontrolovat.“
***
Knížka je určena pro čtenáře od 10 do 100 let. (Založil/a: Veronika Hurdova)
(Zobrazit více   ) (Zobrazit ukázku  )
V obchodech(361 - 483 Kč)

Audiokniha (1)
Poznámka: Čtou: Matouš Ruml , Tereza Rumlová
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

Kackac1977
Knížku Révy a město snů od Veroniky Hurdové jsem četla s pocitem určité blízkosti. Autorku sleduji na sociálních sítích a často velmi souzním s jejími názory i způsobem, jakým se prezentuje. Možná právě proto pro mě bylo čtení této knihy tak zvláštně povědomé – jako by mi už bylo dopředu jasné, z jakého proudu myšlenek vychází.

Příběh je určen dětem, ale přináší téma, které se dotýká i dospělých – svobody. Autorka jemně, ale zároveň trefně ukazuje, jak důležité je svobodu chránit a nepustit ji ze života, i když to někdy může být nenápadný a pomalý proces.

Knížka se čte lehce a příjemně. Je napsaná tak, že se v ní skrývá jak kouzlo pohádkového příběhu, tak i poselství, které je velmi aktuální pro dnešní dobu. Styl Veroniky Hurdové knize dokonale sedí – je autentický, upřímný a přístupný.

Celkově na mě Révy a město snů působí jako hezká a smysluplná kniha pro děti i rodiče. Připomíná, že svoboda není samozřejmost a že je třeba ji vědomě chránit. A právě v tom vidím její sílu.
ClaireSantoro
Knihu mi půjčila maminka – sama bych po ní asi nesáhla, ale jsem ráda, že jsem ji otevřela.
Téma umělé inteligence je neuvěřitelně aktuální a musím říct, že tak, jak je to popsáno v knize, to podle mě jednou opravdu dopadne – možná za desítky let, možná za století.

Styl psaní je krásný a ilustrace ještě krásnější.
Na začátku jsem obdivovala, jak snadné může být žít ve světě, kde o vás pečuje Omnicloud – počasí je dokonalé, ranní koktejly obsahují všechny potřebné vitamíny, léky vyléčí každou nemoc a lidé se dožívají 120 let. Všechno je pod kontrolou, dokonce i smrt, aby byla zachována rovnováha.

Jenže postupem času se mi čím dál víc líbila Divočina – nespoutanost, svoboda a sny.
Uvědomila jsem si, že je potřeba vážit si přítomnosti, víc vyrážet do přírody, odkládat mobil a užívat si chvíle s těmi, které milujeme.

Krásné čtení, které ve mně zanechalo hlubší myšlenku.
Miška Mia
Tak tohle byl hodně slabý odvar Božidary nebo Bohumila. Těšila jsem se, ale jsem zklamaná. Dočítala jsem jen kvůli tomu, že jsem si knížku koupila do své vánoční knihovničky.
Veronika Hurdova
Obsahuje spoiler spoiler Děj románu

Jen jednou ročně, na Třešňobraní, se studenti z Města snů můžou přiblížit přírodě. Nasadí si ochranné helmy, zkontrolují úvaz na sedáku a po žebříku obloženém matracemi se vydají vzhůru do korun stromů utrhnout povolených deset třešní.
Všechno by běželo hladce, kdyby Révi neudělal něco, co je v našem světě považováno za běžnou klukovinu. Ve Městě snů se však i drobné přestupky trestají veřejnými pracemi.
Révi tak nastupuje na výpomoc do ústavu pro duševně choré. Mají tu krásnou zahradu, o kterou je třeba se starat. A taky tu, zdá se, mají mnohem méně pravidel, jako by Omnicloud na tohle místo zapomněl. A pak je tu Selma.
Na první pohled obyčejná stařenka, která celé dny vysedává v zahradním altánu a plete svetry. Zdání však klame. Selma bývala elitní etickou hackerkou. A také členkou nejvyšší městské instituce, Rady moudrých, než ji pro zradu vyloučili a zneškodnili.
Než se tak stalo, stihla před postihem zachránit svou dceru, zetě a vnučku. Pomohla jim utéct z Města snů za Zeď, do Divočiny, odkud však dovnitř neproudí žádné informace. Možná jsou mrtví. Možná taky ne. A možná právě teď potřebují pomoc.