*9.5.1954

Boženka a disidenti

Poprvé vydáno celosvětově: 2025
Boženka a disidenti
V obchodech(153 - 178 Kč)

Povídky

O čem je kniha Boženka a disidenti?

Ústecký kraj. Bývalé Sudety. Kraj, kde oči přecházejí z krásy přírody a z ošklivosti průmyslových monster. Kraj, který se dříve topil v chemické mlze a dnes se topí v sociálních problémech.
Ale také vesnice podél Labe a v kopcích na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku. To jsou kulisy povídkové knihy Boženka a disidenti. Děj povídek Vesnický románek a Boženka a disidenti se odehrává začátkem osmdesátých let minulého století na ústeckém venkově a na čtenáře z nich zavane duch normalizace i zakázaná láska a smrt.
Povídky Holčička a kadibudka a Péťa a zlaté prasátko spojují, jak z názvů vyplývá, dětští hrdinové. Holčičí prázdniny u babičky na Děčínsku v šedesátých letech minulého století a Vánoce na současné vesnici, sledované očima malého Péti, vrátí čtenáře do dětství.
Povídka Ontaria na obzoru připomene staré křivdy na severočeských sadařích, ale také dává naději, že jádro dobré odrůdy znovu vzklíčí.
A povídka Narozeniny nám umožní věřit, že odchod na cestu bez návratu nemusí znamenat opuštění toho, kdo zůstává. (Založil/a: Enrika)
V obchodech(153 - 178 Kč)

Nakladatelství (rok): Čas - 2025
ISBN: 978-80-7475-525-5

Enrika
Tak tohle bylo podstatně lepší než předchozí kniha. A přiznávám, že mě příjemně překvapila (poté co z protiny jsem byla zklamaná). Povídky, které vyprávějí příběhy ze života autorky, jsou poutavě napsané s vtipem, lehkou nadsázkou a chvílemi jsem měla pocit, že všechny ty lidičky znám. Tahle knížečka si zaslouží 5*.