Vianoce na ostrove
Profil knihy je v jiném jazyce
O čem je kniha Vianoce na ostrove?
Na vetrom ošľahanom ostrove Mure, kde sa vlny Severného mora trieštia o útesy a domčeky dýchajú tradíciou, sa blížia Vianoce. Život v týchto končinách nie je ľahký, obyvatelia čelia drsným podmienkam, a o to viac sa vždy tešia na Vianoce. Kým vianočný stromček spestruje pochmúrne ulice a domčeky začínajú žiariť farebnými svetielkami, Flora sa nevie dočkať, kedy sa schúli do teplej deky pri ohni a vychutná si obľúbené drinky so svojimi najbližšími. Jedine, že by tento plán prekazila nečakaná novinka. Neplánované tehotenstvo v začínajúcom sa vzťahu so svojím bývalým šéfom naruší jej každodennú harmóniu a Flora nevie, či sa z tejto správy môže tešiť.Lekár Sajf, ktorý utiekol pred vojnou, zažíva prvé Vianoce na Západe so svojimi synmi, no chýba mu jeho manželka. Pre svoje deti chce len to najlepšie a Vianoce sú tou správnou chvíľou, keď môžu pookriať na duši a pripomenúť si, že aj v ťažkých časoch môže vzniknúť niečo pekné. (Založil/a: icekafe)
Malý ostrov, kde je v zime viac tmy než svetla, a skupina tých najrozmanitejších ľudí, akých si len dokážete predstaviť. Každý z nich si nesie vlastnú ťarchu minulosti, no aj napriek tomu sa snažia byť jeden pre druhého oporou.
Na začiatku mi chvíľu trvalo zorientovať sa v deji a v tom, ktorá postava práve rozpráva svoj príbeh. Postupne som sa však naladila na rytmus knihy a nechala sa ňou úplne pohltiť.
V príbehu vystupuje viacero hlavných postáv, z ktorých každá prežíva vlastné radosti aj starosti.
Flora má na ostrove celý svoj život – rodinu, kaviareň, priateľov a čoskoro aj budúcnosť, o ktorej ani netušila, že po nej túži.
Lauren je mladá učiteľka zamilovaná do lekára, otca dvoch chlapcov, ktorý stále dúfa v návrat svojej manželky.
Fintan je obetavým manželom Coltona, muža, ktorý aj napriek obrovskému bohatstvu leží pripútaný na lôžko a čaká na svoj koniec.
A popri nich mnoho ďalších postáv, ktoré žijú svoje životy na ostrove, kde majú v podstate iba jeden druhého.
Trochu mi v knihe chýbala výraznejšia zápletka, na akú som zvyknutá pri iných príbehoch. Dej je však zamotaný skôr realisticky, jemne a nenápadne – tak, ako samotný život.
Aj keď ide o knihu, ku ktorej by som sa pravdepodobne nevrátila druhýkrát, bolo to príjemné a pokojné spestrenie voľných dní.

Pri čítaní som mala pocit, že autorka dostala pár slov, ktoré mala zakomponovať do deja..
Je tu zahrnutá vojna, LGBT, rasizmus, nezhody v rodine a ku tomu primiešané nečakané tehotenstvo...
Čítanie ľahké...ale neoslnilo a aj od opisu prostredia som čakala trošku viac na základe recenzií, ktoré som čítala.