Tak chladná řeka
Originální název: So Cold the River
(2010)
Michael Koryta
O čem je kniha Tak chladná řeka?
Nadějný, ale neúspěšný filmař Eric Shaw má natočit dokument o miliardáři Campbellu Bradfordovi, jehož dětství a mládí v zapadlém lázeňském městečku v Indianě halí tajemství. Jediným vodítkem je stará láhev místní minerálky. Po příchodu do West Badenu začnou Erika pronásledovat vize minulosti, výpadky vědomí a prudká závislost na obsahu záhadné láhve, ze které se ze zvědavosti napil. Zároveň si znepřátelí posledního Bradfordova potomka Josiaha… a městečko záhy zasáhne ničivé tornádo. Gradující psychothriller se sugestivní atmosférou, hororovými prvky a zápletkou na hraně paranormálna nezapře inspiraci klasikem žánru Stephenem Kingem – spíše než na potoky krve však sází na plíživý děs ze zla, jenž se skrývá v hlubinách lidské duše. Kniha je stejně brilantně napsaná jako dva předchozí tituly tohoto nadějného amerického autora (který má mimochodem české kořeny) - Dnes večer jsem se rozloučila a Hymna zármutku. (Založil/a: pravablondska)
Samozřejmě je bez komentáře, že King je prostě jenom jeden. Ale přirovnání této knihy k němu mu určitě neubližuje. Početla jsem si.
Třetí moje kniha od Koryty a úplně z jiného soudku. Ihned se mi vybavil Stephen King a skutečně je zde nástin inspirace. Hlavně z Osvícení. A i když autor nedosahuje umu krále, jeho příběh je víc než dobrý. Dal jsem ho za dva dny, nešlo se odtrhnout. Vítejte v Karlových Varech Severní Ameriky!
V recenzi na tuto knihu jsem cetl, ze si v nicem nezada s knihami od Kinga. Bohuzel musim rict, ze tomu tak uplne neni, zda vubec. Kniha me celkem zklamala a byl jsem rad, ze jsem ji docetl.
Tak tohle mi sedlo. Super nápad s minerálkou a vykreslování příběhu minulosti. Nedokázala jsem se od knížky odtrhnout. Srovnání nesrovnání... na to kašlu, buď se mi příběh libí nebo ne a tenhle se mi líbí moc. Jasně, že Koryta nepíše jako King, píše jako Koryta a za mě to rozhodně není urážka. Myslím, že z jeho knih mě oslovila nejvíc, tak když se dívám zpětně, měla bych spíš dát pět. Ale nechám si rezervu, tuším, že se to bude jen zlepšovat.