Aztécká perla
Colin Falconer
V obchodech
Komentáře (4)
Dle kvality
Už je to dávno, co jsem tuto knihu četla. Stala se z ní jedna z mých nejoblíbenějších knih od Colina Falconera. Do té doby jsem si myslela, jak mě dávná historie nezajímá, ovšem tato kniha změnila můj pohled na tento žánr..
Toto bylo velké zklamání. Knihu o dobytí Tenochtitlánu od Falconera jsem vyhledala záměrně, protože autor tvrdí, že se snažil držet co nejvíce historických faktů. Což se mu asi povedlo, nicméně to pojetí... Ze začátku se to číst dalo, ale později se pořád opakovaly jedny a ty samé scény, zaobírání pořád dokola stejných myšlenek a pocitů, zdlouhavé a nudné popisy. Nejvíc mě bavilo, když Malinali překládala. Zajímavé také bylo vidět ten rozdíl v myšlení a vnímaní mezi španěly a domorodci.
Napínavá, svižně napsaná knížka, která čtenáři umožní nahlédnout do aztéckých rituálů. Přečetla jsem jedním dechem.
Pokoření Aztéků a zničení jejich říše bylo ustanoveno proroctvím a děj knihy bez samoúčelných krutostí, ale s tíživou osudovostí jde tomu zničení vstříc odstavec za odstavcem, stránku za stránkou.
Příběh má pouze dvě kladné postavy, a není to pochopitelně ani "Opeřený had", ani jeho Perla, jejíž motivací je nejprve msta a později i láska ke Cortésovi. Je nejspíš pravdou, že bez pomoci této ženy a jejího loajálního postoje by "Bohové hromu", jak jsou Španělé nazýváni, nezískali Moctezumovo císařství tak snadno.
Mlýn osudu je skutečně neúprosný a neunikneme mu nejen my lidé, ale ani celé národy a kontinenty. Vše pomine...
"Jednou jsi mi řekla, že život je jako sen, trvá jen chvíli, a že všechny naše strachy jsou jen stíny na zdi, které na ni vrhá dětská ruka. Proto musíme jít za svým srdcem . nakonec stejně na ničem nezáleží."