Praha ve fotografii Karla Plicky
Poprvé vydáno celosvětově: 1960
Karel Plicka
O čem je kniha Praha ve fotografii Karla Plicky?
Vyšlo také pod názvem Praha ve fotografii.V souboru 208 fotografií střídajících panoramatické pohledy s výseky menších uzavřených stavebních celků a detaily architektur s interieury, odkrývá autor utajené krásy pražských stavebních památek, jak byly nashromážděny jednotlivými kulturními údobími, v harmonické symbiose se zahradní přírodou a oblohou. V záběrech většinou z neobvyklých zorných úhlů a stanovišť, v široké perspektivě fotografického objektivu a v bohaté černobílé stupnici světel a stínů defiluje před námi Praha za ostrého letního slunce, v mlžném oparu podzimu, v průzračné atmosféře jara i pod měkkou sněhovou pokrývkou. V úvodu podává Zd. Wirth stručný nástin architektonického vývoje hlavního dějiště naší historie. (Založil/a: Handa)
Všechna vydání
Všechna vydání
Strávili jsme nad knihou s manželem pěkný večer. Obdivovali jsme velkoformátové, černobílé fotografie Prahy. Užívali si prokreslenosti různých architektonických reliéfů. Bavili se přemýšlením, za kterým komínem asi pan fotograf seděl, když se snažil zachytit to či ono. Usmívali se nad občasnými záblesky tehdejšího života - starými auty, ženami v šatech a pány v kloboucích. Krásná historická procházka naším hlavním městem.
Nádherné fotografie, které vyprávějí příběh o místech, která stále existují, ale dnes už nějak "jinak"(to kouzlo klidných zákoutí a oprýskaných zdí se pomalu vytrácí). Kniha, ve které se mi spojila má láska ke staré Praze a černobílé fotografii a povzbudila mě chodit po Praze s "otevřenýma očima".
Vynikající kniha, obsahující černobílé fotografie ve vysokém rozlišení a s popisky českými, anglickými, ruskými a francouzskými. Dnes je tato kniha již rarita, kdysi stála jmění (360 - 400 Kčs).