Příběh O / Návrat do Roissy
O čem je kniha Příběh O / Návrat do Roissy?
Příběh O Pauline Réageové je bezesporu nejlegendárnější erotický román moderní doby. Pro příznivce tohoto žánru je ozdobou knihovničky, pro určité feministické či puritánské kruhy naopak zhmotněním zlého snu. Tím spíše, že jej inkognito napsala žena, jejímž je O zřejmě jakýmsi fantastickým obrazem. Příběh O vyprovokoval jeden z největších skandálů francouzské literatury. Toto mistrovské literární dílo, zprvu zakázané a často zabavované a šířené ilegálně, se stalo po Saint-Exupéryho Malém princi zřejmě nejčtenější knihou francouzské literatury a dočkalo se filmového i komiksového zpracování. (Založil/a: Kristina246)
Nakladatelství (rok): Host
- 2013
Nakladatelství (rok): Nezjištěno / Jiné
- 1991
ISBN: 80-900-352-7-2
Poznámka: pod titulem Příběh O. : Krásná z Roissy
Všechna vydání
Všechna vydání
Zjistil jsem, že tu není žádný komentář. Tak já budu první. Tuto knihu jsem četl před lety a nyní jsem ji srovnával s PADESÁT ODSTÍNŮ ŠEDI. Příběh O je klasika sadomaso žánru a má dle mého názoru vysokou literární hodnotu. Je to čtivé i úchylné.
Příběh O. je napsán velmi kultivovaně, na to jaké scény se v něm popisují. Je poznat, že se autorka nesnažila o napsání senzace, nebo manifestu čehokoli. Sexuální scény hraničící s mučením jsou napsány tak snově a étericky, že i přes racionální pobouření a nesouhlas s tak absolutním odevzdáním, se pobouření nekoná. Je to příběh, z každé věty čiší fikce. Možná touha po uskutečnění tohoto prapodivného snu, ale přesto je to jen příběh.
Za mě jako milovnici erotické literatury, ovšem ne té moderní, skvělá kniha. Sama autorka své dílo přirovnává k markýzi de Sade, mému oblíbenci:
"...ale že mohu bez obav stavět tajné zámky obydlené zamilovanými dívkami, které se z lásky nechávají prostituovat a jež vítězí svými okovy. Proto mě ani nepřekvapily hrady markýze de Sade, které jsem objevila až dlouho poté, co jsem vystavěla ty své, stejně jako mě nepřekvapil jeho Spolek přátel zločinu: i já jsem už měla svou tajnou společnost, neškodnou jiným způsobem a menší. Díky němu jsem však pochopila, že jsme všichni vězňové, neboť každý z nás v sobě skrývá někoho, koho sám uvazuje a vězní."
Dílo by si měly přečíst všechny fanynky románu 50 odstínů šedi, aby viděli, co to skutečně znamená BDSM, což v 50 odstínech nikdo nenajde ;-)

V doslovu se píše, že příběh slečny O. je klenotem francozské literatury. Zajímalo by mě, zda to tak vnímají sami Francouzi...? Četla jsem díla Dumase, Mauroisova, Maupassantova - tady bych se nerozpakovala použít takové označení. Příběh O. spadá samozřejmě do trochu jiné kategorie a ve svém žánru asi opravdu výjimečný je.
Je to příběh fantasie. Nebudu, nemohu hodnotit chování O., její submisivitu zahnanou do krajnosti. Příběh psaný velmi kultivovaně.
Je to zvláštní kniha, které jsem zvedala hodnocení po celou dobu četby - a potřebovala jsem i doslov. Přesto se za hranici 4 hvězd u mě nedostala.