Strážci
Watchmen
Originální název: Watchmen
Alan Moore
O čem je kniha Strážci?
„Quis custodiet ipsos custodes?“ ptali se už latiníci. Kdo střeží ty, kdož střeží nás? Je těžké dohlédnout na ty, kteří mají moc, i když jsou to normální lidé – a co teprve když mají schopnosti, o kterých se nám ani nesnilo.V roce 1984 vyšly dva komiksy, které změnily žánr – a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější. V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat temného rytíře – a u druhého si Alan Moore vystačil s jediným slovem. Watchmen, tedy Strážci.
Oba komiksy mají hodně společného. Oba se dívají na svět superhrdinů novým pohledem, oba ničí mýty a oba balancují na pokraji apokalypsy. Ale tam, kde Miller ještě nabízí pozitivního superhrdinu, tam už má Moore obyčejné lidi s neobyčejnými schopnostmi. Lidi někdy kruté, se svými úchylkami a tajnostmi, se špínou schovanou pod maskami. Ovšem lidi velmi mocné (a v jednom případě i všemocné). (Založil/a: zayic)
Nakladatelství (rok): BB art
- 2005
ISBN: 80-7341-376-0
Poznámka: šitá v tvrdých deskách s přebalem
Všechna vydání
Všechna vydání
Co vlastně člověku zbývá jiného, než pět na tento skvost chválu? Tento komiks je zcela zaslouženě řazen nejen mezi nejlepší komiksy všech dob, ale též figuruje i na žebříčkách nejlepších novel druhé poloviny dvacátého století. Vyzdvihovat všechna pozitiva tohoto dokonale vybroušeného skvostu by bylo asi tak na dvacet stran, proto své nadšení vyjádřím co nejstručněji. Watchmen je dílo komplexní, hluboké, dokonale promyšlené - s uvěřitelnými a životnými postavami, filozofickým přesahem, skvělým sociálním komentářem i fascinujícím způsobem vyprávění (jak obrazovými, tak jazykovými prostředky). Ještě stručněji - je to geniální.
Ne tenhle komiks a davové milování ho jde mimo mě. Většina postav je mi dost nesympatická, příběh samotný mě nezaujal. Prostě já a Strážci nejme na stejné vlnové délce.
Můj úplně první komiks. Zpočátku jsem byla zmatená, vůbec jsem se v ději nevyznala a neměla jsem chuť číst dál. Nakonec jsem vytrvala a dočetla takřka na jeden zátah. Dobře jsem udělala, čím dál víc si mě děj i postavy získávaly. Líbílo se mi rozložení superhrdinského mýtu. Moore z nich udělal obyčejné lidi s často pohnutou minulostí, oceňuji i proložení komiksu textovými pasážemi. Každopádně se v budoucnu nebudu bránit dalším hrdinům.
Tento komiks mě vůbec nebavil a v tomto případě je lepší filmové zpracování. Neskutečně se to vleče a konec je předvídatelnym.