Sluneční loterie
Originální název: Solar Lottery
Philip K. Dick
O čem je kniha Sluneční loterie?
Jsme v roce 2203 na planetě Zemi ve Federaci devíti planet, jejímž hlavním městem je Batávie. Státy již neexistují. Federace je jakási feudálně kapitalistická společnost řízená náhodou. Lidstvo je proto silně pověrčivé, ověšuje se amulety a talismany a oddává se hazardním hrám. Hlavou Federace je Quizmaster, který je volen náhodným seskupením atomů v zařízení zvaném "Lahev". Je možno ho legálně zabít a tím nastoupit na jeho místo. Vraha určuje Shromáždění Výzvy a vrahovu akci sleduje celý svět na obrazovkách...Sluneční loterie je prvním Dickovým románem, který napsal ve svých dvaceti šesti letech. Ale už v této knize se odráží Dickovo mistrovství. (Založil/a: matrosh)
Říkal jsem přítelkyni, že mám rozečtenou (tuhle) knížku a že mi zbývá asi posledních 40 stran. Řekla mi na to: "Tak to už stejně víš, jak to dopadne." Musel jsem ji vyvrátit z omylu a divila se, že tak blízko před koncem nemám představu. A to je přesně to, proč jsem si oblíbil Philipa K. Dicka jako autora, člověk nikdy neví, kam čtenáře zavede a co neskutečného vymyslí. A začátek knížky vypadá dost civilně, máme tu nějakou civilizaci v budoucnosti, která funguje odlišně a postupně je odhalováno to, jak zdejší svět funguje. Už v téhle prvotině autor buduje svět postupným odkrýváním, nic nevysvětluje na sílu, takže člověk chvíli nad věcmi tápe a domýšlí si fungování světa. Ano, některé věci člověk nedostane vysvětlené ani na konci a něco vyzní do prázdna, ale tohle budování mě na jeho knihách baví a zde je vidět ten prvopočátek, který dokázal P. Dick rozvinout ve spoustě dalších románech. A oceňuji i různé dějové linky, dobře se to četlo a různé zvraty mě vždy dostaly. Chvíli jsem si říkal, že čtu knížku zhruba takovou a takovou, pak přijde něco a obrátí se to vzhůru nohama, i proto je těžké předvídat pokračování děje. A jako více komentujících si to dost dobře dokážu představit jako film nebo (vzhledem k více linkám) jako minisérii.
První autorům román. Pro neznalé Dickova díla může působit trochu zmatečně,přesto se jedná o velice dobrý nápad, na rok 1955 určitě celkem originální. Autor byl svým způsobem šílený i geniální už ve svých 26 letech. Pro fanoušky P.K.D. povinnost, pro začátečníky bych raději volil něco jiného
První Dick co sem četl a ne jen viděl. Mohu-li srovnávat s filmovými adaptacemi jeho novějších děl, tak už zde je jasně patrná stylizace a často jsem se načapal při tom, jak si doplňuji obrazy z filmů do děje. To svědčí o velké promyšlenosti a provázanosti autorových děl - světů.

Zasloužené 4*+
PS: spočítejte kolikrát si v knize někdo zapálí :D