*??.??.1979

Nonstop knihkupectví pana Penumbry

Originální název: Mr. Penumbra´s 24-Hour Bookstore (2012)
Nonstop knihkupectví pana Penumbry
V obchodech(307 Kč)

Román Dobrodružné Fantasy

O čem je kniha Nonstop knihkupectví pana Penumbry?

Románová prvotina snoubící moderní technologie a středověké záhady.

Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesignér, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž — ale vlastně si nikdy nic nekoupí.

Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího.

Clay spoléhá na to, že mu jeho přátelé — Neel, podnikatel ze Silicon Valley, a Kat, specialistka na vizualizaci dat zaměstnaná v Googlu — pomohou zjistit, co se vlastně v jeho novém zaměstnání děje. Z chování zákazníků vypozorují zvláštní vzorec, který je poté dovede k šifrovaným zprávám. Ukazuje se, že tajemství pana Penumbry dalece přesahuje zdi knihkupectví.

Vitální a oslnivě inteligentní kniha. Robin Sloan napsal dobrodružný příběh pro jednadvacáté století. Román evokuje pohádkový půvab knih Haruki Murakamiho, kyberpunkovou inspiraci Neala Stephensona i raného Umberta Eca. Má v sobě jedinečnost, citlivost i živost, která je v beletristickém světě vzácná. (Založil/a: Pihtipudas)
V obchodech(307 Kč)

Nakladatelství (rok): Host - 2013
ISBN: 978-80-7294-821-5

vladislaus
Já jsem touto knihou nebyl příliš nadšen, ale vyprovokovala mne v pátrání po záhadném jméně Gerritszoon. Víte, že toto jméno je vlastní jméno filozofa Erasma Rotterdamského?
alča87
Krásná pohádka, sice jsem na začátku čekala propracovanější "záhadu", ale i tak se mi kniha moc líbila. Velmi dobře se mi četla, děj se pořád posouval dál bez zbytečných kudrlinek. Skvělá atmosféra knihy mě pohltila a já si jí užívala do poslední stránky. Žádná vysoká úroveň to sice není, ale myslím, že stojí za přečtení. Pokud ji hodnotím jako pohodovou knihu na oddech, tak musím hodnotit jen kladně.
Shax
Čekala jsem asi trochu víc. Nápad byl super, originální myšlenka, ale nějak mi nesedly postavy a celkově mě to nebralo tak, aby to bylo na více hvězd. Od autora jsem předtím četla Kvásek a ten se mi líbil více, včetně hlavní postavy Lois.. Autor to měl hezky zpracované, ale finální myšlenka nějak vyzněla do ztracena. Jako film by to bylo lepší :)
antoniana
Řeknu to takhle: prvních 100 stran bylo skvělých, ale pak mi došlo, že asi žádná akce nebude. Neříkám, že jsem chtěla krupobití střel, ale aspoň trochu napětí by kniha snesla, protože když se jedná o tajná společenství člověk tak trochu čeká víc... tajemna? napětí? akce? Kniha vlastně celou dobu plyne stejným rovnoměrným tempem, nezrychlí, nezpomalí, nezastaví, zkrátka se nestane nic. Navíc hlavní hrdina Clay mi přišel takový nemastný neslaný.

SPOILER: Závěrečné rozuzlení mi teda přišlo fakt dost slabé. Vzpomněla jsem si na jeden díl Simpsonů, kdy Homer kope na zahradě Bílého domu.