Agatha Raisinová a vražedná setba
Originální název: Agatha Raisin and the Potted Gardener
(1994)
M. C. Beaton
3. kniha v sérii Agatha Raisinová.
(Zobrazit více O čem je kniha Agatha Raisinová a vražedná setba?
Agatha Raisinová se po zasloužené dovolené vrátí zpátky na venkov a s nelibostí zjistí, že zájem jejího šarmantního staromládeneckého souseda Jamese Laceyho upoutala nová žena. Krásná Mary Fortuneová se do Cotswoldsu přistěhovala teprve nedávno a vypadá to, že Agathu trumfne naprosto ve všem – zejména co se zahradničení týče. A zahrádkářská výstava se blíží mílovými kroky. Kéž by se tak objevila nějaká pěkná vraždička, která by Jamesovi připomněla Agatiny geniální detektivní schopnosti! (Založil/a: Nika_D)
Všechna vydání
Všechna vydání
Vražednou setbu jsem četla už před pár lety, ale pamatuju si, že to byla příjemná oddechovka. Agatha je roztomile praštěná, mně osobně její postava hned sedla, ačkoli chápu, že někoho může spíš štvát. Nečekejte žádné složitosti, jen si vlezte pod deku, vezměte si knihu a začtěte se.
Detektivky a Agathou Raisinovou neberu jako detektivky, ale zábavné, odpočinkové čtení, po kterém sáhnu vždy, když si potřebuji odpočinout od knih, u kterých musíte zapojit do četby mozek. Tohle u Agathy nehrozí (Raisinové, u té Christie se vám zavaří). Autorce se podařilo vytvořit postavu, lehce praštěnou, navzdory věku zmítanou pubertální náklonností ke svému sousedovi, dobrosrdečnou a jen tak okrajově přitahující dost nepravděpodobné vraždy. Usadila ji do anglické vesnice a nechala na čtenáři, aby se bavil. U mně to funguje skvěle.
Byť se mi tento díl zdál poněkud slabší a se stále stejným základním scénářem, byla to skvělá oddechovka. Já si vlastně obhroublou a svéráznou Agathu i jejího souseda Jamese oblíbila. Vlastně jsem si oblíbila celou tu atmosféru anglického maloměsta, která každým dílem prostupuje. Jako bych se na prázdniny vracela k oblíbené tetičce na vesnici a mezi staré známé starousedlíky. Příběhy nejsou detektivně zcela propracované, ale baví mě ta jednoduchost a různé vtipné situace, do kterých se Agatha, díky svému svéhlavému jednání, vždy zamotá.
Odlehčené a příjemné čtení. Hlavní hrdinka je svojí lidskou povahou (plnou chyb) sympatická. Roztomilá detektivka na deštivé odpoledne.