Marké ta Křížová patří k nastupující generaci těch, kteří se zabývají již celé desetiletí kulturou indiánů - severní a střední Ameriky. Kniha ,,Mayové" vznikla, když nebyla přijata ,,federální ústava" Mexika a ukotvena práva indiánských menšin .
Ve svých prezentacích si všimla jedné problematiky, která nám často uniká : formování identity národních států /mexiko, gautemala, bolívie, peru/ na základě výkladu dějin těchto států podle části archeologických nálezů - nejlepším příkladem je právě Mexiko, kde hlavní důraz byl položen na kultůru Azteků a ta Mayů byla potlačena /jedním z důvodů byl podíl amerických archeologů na jejím objevování/, ale důvodů bylo více - přístup mestické společnosti k těm ,,zaostávajícím"
někde v horách...Tuto otázku můžeme rozšířit i o to, jak se staví archeologové k výzkumu v Argentině či Chile, kde
dosud indiáni žijí...Možá, že odpověd na přestěhování Mayů a jiných indiánských entit leží ve změně klimatických podmínek a podmínek k životu vůbec...