Přístav volá
O čem je kniha Přístav volá?
S touto knížkou je neodlučitelně spjat pojem "modrý život", dodnes známý nejen těm, kteří prožívali mládí za první republiky, ale i dalším generacím. Příběh Jiřího Dražana, který hledá pravého kamaráda, jemuž by mohl důvěřovat a svěřovat mu všechna svá tajemství, se odehrává ve spleti tajemných uliček Přístavní čtvrti. Jiří zde prožívá v partě obyčejných kluků spíše nepříjemné zážitky, a tak se snaží podobat svému vytouženému vzoru Láďovi Vilemínovi. Nakonec se mu to podaří - právě s pomocí "modrého života" - a z obou se stanou opravdoví přátelé. (Založil/a: icekafe)
Nakladatelství (rok): Albatros
- 2025
ISBN: 978-80-00-08016-1
Poznámka: sběratelské vydání
Všechna vydání
Všechna vydání
Moje první Foglarovka. Je to nostalgie par excellance. Ten příběh jsem od toho okamžiku, kdy jsem se s ním potkal poprvé, už nečetl. Na rozdíl od ostatních Jestřábových knih. A popravdě nevím, zda to ještě někdy přečtu, protože některé sny a pocity je nutné uchovávat přesně v té podobě, v jaké vám zůstaly v hlavě a neoživovat je. V mnoha případech takové oživení zabíjí. A já raději žiju, třeba Modrým životem, i když jsem si jeho podmínky velice přizpůsobil.
Jsem z té generace, kdy se mě Jaroslav Foglar moc nedotkl. A když jsem se k němu dostala, přečetla jsem si právě tuhle knížku. Touto knížkou jsem začala a zároveň taky skončila. Je mi líto.
Opět pěkná foglarovka, i když podle mě jedna z těch slabších. I přesto mě motivovala k tomu vyzkoušet si "Modrý život".
Je to pro mě přečtená čtvrtá foglarovka, hned po stínadelské trilogii. V porovnání s knížkami z této trilogie je mnohem kratší a především jednoduší. Děj ubíhá velice rychle, jak je prostý. Hlavní hrdina Jirka Dražan čte, sbírá všecko možné a touží po kole a dobrodružném životě. Jenže na kolo nemá, proto si na něj šetří. Kola se nakonec stejně nedočká a místo toho v přístavní čtvrti objeví cizího kluka jménem Láďa Vilemín, kterého pronásleduje cizí patra. Místo toho, aby se s ním rovnou skamarádil, nepochopitelně přičíhne k té partě. Pak toho lituje a rozhodne se žít modrý život. To s tím modrým životem, to bylo dobré, klasicky foglarovské. Líbilo se mi i to, co Jirka s Láďou prožíval. Ale co se mi vůbec nelíbilo, jak Foglar vylíčil pocity Jirky k Láďovi. Jak o něm psal. Na Jirkovi bylo z počátku poznat, že se do něj zamiloval, jak mluvil o tom, jak je mu sympatický, jak vypadá, jak se mu líbí. Tohle bylo až těsně homosexuální dílo. A to těm klukům mohlo být nějakých 12 let. [551. přečtení, 260. hodnocení, 11. komentář, 80%, 887. nejčtenější kniha]
Co by Vás mohlo zajímat
1. Pro koho je kniha Přístav volá nejvhodnější?
Kniha Přístav volá je vhodná pro mladší čtenáře, kteří ocení příběhy o dospívání, hledání pravého přátelství a morálních hodnot. Je určena pro ty, kdo mají rádi dobrodružství a poznávání světa očima klukovské party.
2. Jakou roli hraje v knize pojem „modrý život“?
Pojem „modrý život“ je ústředním motivem knihy a představuje klíčový prvek v rozvoji hlavního hrdiny Jiřího Dražana. S jeho pomocí se Jiřímu daří najít pravého přítele a dosáhnout svých cílů.
3. Je styl knihy podobný jiným dílům Jaroslava Foglara?
Kniha Přístav volá nese charakteristické rysy tvorby Jaroslava Foglara. Obsahuje témata jako hledání pravého přátelství, morální hodnoty a dobrodružství v městském prostředí, což je pro jeho díla typické.