Ježek v kleci
Dosud nepublikovaný rozhovor Pavla Maurera s Jaroslavem Foglarem 1982-1985
O čem je kniha Ježek v kleci?
Rozsáhlý a unikátní rozhovor, který s Jaroslavem Foglarem vedl v letech 1982-1985 Pavel Maurer, pozdější zakladatel restauračního žebříčku Grand Restaurant. Kniha vychází v roce 75. výročí prvního vydání legendárních Rychlých šípů a v předvečer 15. výročí úmrtí Jaroslava Foglara. (Založil/a: Nantong)
Nakladatelství (rok): Nezjištěno / Jiné
- 2013
ISBN: 978-80-87608-03-6
Poznámka: nakladatelství MauMau
Knížečka rozhovorů mladého muže Pavla Maurera s pánem sice věkem už starým, ale svým srdcem věčně mladým -legendárním Jestřábem-Jaroslavem Foglarem dává s nevšedním citem nahlédnout do soukromí slavného spisovatele a jedinečného vůdce mladých hochů několika generací. Foglar je ve svých odpovědích upřimný a pravdivý, a i když má třeba i okamžiky určitých pochybností, stojí si za svým životem prožitým ve velké míře právě s mladými srdnatě a statečně.
V závěru posledního rozhovoru se Pavel Maurer Foglara ptá:
Co by jste chtěl čtenářům našich rozhovorů vzkázat?
a Foglar odpovídá:
,,Aby si vážili každého dne, každé hodiny, dokud jsou ve věku chlapců, nebo děvčat. Aby z něho předčasně neutíkali, i když mají třeba trable ve škole a doma je všelijak pérujou. Ten věk totiž trvá jen krátce a najednou zmizí jako pára nad jezerem. Není třeba spěchat. Pak totiž přijdou do normálního dospělého života, který je mnohdy krásný, ale i tvrdý, a v něm už zůstanou navždy."
V závěru posledního rozhovoru se Pavel Maurer Foglara ptá:
Co by jste chtěl čtenářům našich rozhovorů vzkázat?
a Foglar odpovídá:
Je až neuvěřitelné kolik upřímnosti, otevřenosti a kouzla osobnosti Jaroslava Foglara se v této malé knížce ukrývá. Třicet let od pořízení záznamu a patnáct let od Foglarova úmrtí nám Jestřáb opět promluvil do duše...
Velice jsem si jejich rozhovory užila. Foglarovy knihy pro mě znamenají hodně, na základce jsem jich přečetla opravdu hodně a velmi jsem si je užívala. :)

- no nic, nebudu se v tom dál vrtat, je to bulšit - ale článek je velice zajímavý, nejraději bych ho sem opsala celý, abyste si taky užili... tak aspoň něco málo:
Jednou se student (Maurer) toulal po Ledeburských zahradách, přiléhajících k Pražskému hradu, a najednou tam zahlédl, jak spisovatel (Foglar) sedí s batůžkem na lavičce a píše.
"Zeptal jsem se ho, co tam dělá, a on že tam chodí takhle psát už třicet let. Co tam prý dělám já. Já jsem si do těch zahrad - býval tam klid, ani noha - chodíval malovat... Měli jsme takové společné vody," vzpomíná Maurer.
Když student přišel s magnetofonem k činžáku v Křišťanově ulici naposledy, psal se rok 1985. U zvonku visela cedulka: "Ráno před devátou a večer po osmnácté hodině už nemám možnost přijímat návštěvy čtenářů. Předem nesmluvené návštěvy neprodlužujte na dobu delší než deset minut, těžce narušují můj denní pracovní režim, který musím dodržet."