Milena Lenderová

Daniela Tinková
Daniela Tinková
*18.11.1973

Tělo mezi medicínou a disciplínou

Proměny lékařského obrazu a ideálu lidského těla a tělesnosti v dlouhém 19. století
Poprvé vydáno celosvětově: 2014
Milena Lenderová, Daniela Tinková, Vladan Hanulík
Tělo mezi medicínou a disciplínou
V obchodech(492 - 518 Kč)

Odborná Literatura faktu Historie

O čem je kniha Tělo mezi medicínou a disciplínou?

Každá společnost má své vidění světa, koncepci života a času, svůj obraz těla i vztahu mezi tělem a duší, který je proto kulturně a historicky závislý. Historik jej nemůže považovat za samozřejmou danost, ale také naopak vnímat jako něco, co je zprostředkováno jako systém kulturních významů. Právě řeč těla je to, co dává sílu vyřčenému slovu; gesta a řeč žijí v symbióze. Autoři knihy se pokusili představit tělo jako proměnlivý historický objekt – neustále konstruovaný a rekonstruovaný fenomén, neoddělitelný od kulturního kontextu, do něhož se nositel tohoto těla zrodil, v němž žil a zemřel. Jako každá společnost, i společnost českých zemí „dlouhého“ 19. Století byla charakteristická svým vlastním viděním těla.

zdroj: www.sckn.cz (Založil/a: Peetuliska)
V obchodech(492 - 518 Kč)

Nakladatelství (rok): Nakladatelství Lidové noviny - 2014
ISBN: 978-80-7422-313-6

eliahska
Boží! Kniha obsahuje historii pohledu na tělo, na reprodukci, vakcinaci atd. Velmi mne překvapila kapitola o Priesnitzovi, do té doby jsem o něm vlastně nic nevěděla. Kniha podává svědectví o bojích, které trvají dodnes.