Krajina nočních jezdců
Poprvé vydáno celosvětově: 2015
František Niedl
4. kniha v sérii Hynek Tas z Boru.
zdroj: www.beletrie.eu (Založil/a: Peetuliska)
(Zobrazit více O čem je kniha Krajina nočních jezdců?
Boj v Čechách se rozhořel splnou intenzitou. Bojuje každý s každým. Císař Zikmund spoléhá na křížovou výpravu do Čech, kdy vojska se znakem kříže mají sevřít království ze všech stran. Katoličtí páni bojují proti kališníkům, ale i mezi sebou. Mezi sebou začínají bojovat ikališníci - radikální proti umírněným. A někteří lidé změní stranu iněkolikrát za rok. A co Hynek Tas z Boru, někdejší osobní strážce krále Václava IV.? Přidá se k některé ze stran? Kývne na nabídku spojenectví s Oldřichem II. z Rožmberka? Nebo se naopak spojí se svým někdejším známým Janem Žižkou z Trocnova, aby nejen ochránil, ale i rozmnožil svoje zboží? Nebo se spokojí jen s ochranou karavan na Solné stezce? A ochrání královské město Budějovice Matyldu Munkovou, sekterou Tas…? Je mnoho otazníků. Jedno je však jisté: Hynek Tas z Boru nikdy před nikým neohýbal páteř a nehodlá s tím začínat ani teď…zdroj: www.beletrie.eu (Založil/a: Peetuliska)
Všechna vydání
Všechna vydání
Mnoho historiků husity mýtyzovaly a oslavovaly. Přitom za jejich působení byly České země zbídačeny. Niedlova série o Tasovi tak přispívá k porozumění doby husitské.
Pěkné zakončení série. Niedl mě příjemně překvapil svým čtivým stylem psaní historické beletrie - zařadil jsem ho mezi autory, jejichž knihy budu přednostně kupovat. 80%
Autor stále drží celkem slušnou laťku, čte se to dobře, historických chyb myslím celkem minimum (v Pasově bylo vždy jen biskupství, ne arcibiskupství). Jazyk celkem v pohodě, jen občas se mi zdá jazyk ne zcela přiměřený situaci - sem tam zazněl až příliš moderní výraz, někdy byl mluvčí mnohem slušnější než bych čekal (např. v mučírně těžko zaznělo "leží ve svých výkalech", spíš by tam podle mě padaly "hovna" nebo "sračky")
Je mi moc líto, že se touto knihou s Hynkem Tasem z Boru musím rozloučit. Celá série se čte jedním dechem. Napsat víc je zbytečné. Nemám co vytknout, a vyzdvihovat jednotlivosti nelze - je tu vše - láska, válka, budování, ničení, souboje a intriky, a tak hezky a poutavě napsané, než nezbývá než říct: pane Hynku určitě se k tobě vrátím.