*28.03.1936 - †13.04.2025

Zelený dům

Originální název: La casa verde (1965)
Zelený dům
V obchodech(149 Kč)

Román

O čem je kniha Zelený dům?

Román Vargase Llosy, v němž rozvinul k dokonalosti své nové vypravěčské postupy a pokusil se „totálně“ zachytit pestrobarevnou a mnohotvárnou skutečnost různorodého Peru a skrze ni i lidského údělu jako takového. V románu se prolíná několik dějových, časových i prostorových rovin, postavy přecházejí z jedné do druhé, přesto se však napínavá a objevná kniha čte jedním dechem. (Založil/a: Yalie)
V obchodech(149 Kč)

Nakladatelství (rok): Mladá fronta - 2005
ISBN: 80-204-1247-6
Nakladatelství (rok): Odeon - 1981
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

huttershofen
28. 5. 2013
Llosův styl je skutečně originální a vyžaduje hodně soustředění, s oblibou vypráví dva dějové linky zcela souběžně a obě v přímé řeči. Osudy a příběhy na nás chrlí pěkným fofrem a nestará se, jestli to stíháme. Výsledek je rozhodně hodně zajímavý, knížka která zaujme. Nemoralizuje (a že by tady zatraceně měl nad čím), jenom vypráví. Jednu hvězdičku uberu za to, že jsem se vlastně s žádnou postavou nějak moc nezkamarádil. Jak se člověk do jednoho příběhu začne dostávat, uhne autor jinam.
Marcelka Morongová
14. 8. 2025
Byla to velice náročná kniha, vzhledem k tomu že autor popisuje dva příběhy najednou, ale když se čtenář začte jako já, knížka je pak velice dobrá.