Historie Duny: Křížová výprava strojů
2. kniha v sérii Historie Duny.
Od událostí, popisovaných v předchozím díle, uplynuly více než dvě desítky let. Tažení proti myslícím strojům se táhne už roky, ale síly vedené Serenou Služebnicí a Iblisem Ginjem dosáhly jen nevelkého pokroku. Lidské světy jsou už unaveny válkou, krvavým, bezvýchodným potácením od vítězství k porážkám. Hrůzostrašní kymekové, vedení generálem Agamemnonem, připravují spiknutí s cílem převzít od Omnia ztracenou moc. Jejich počet se však ztenčuje a času ubývá. Bojovníci z Ginázu v čele s Joolem Noretem, vytvářejí elitní třídu válečníků, zbraň proti planetám ovládaným stroji. Aurelius Venport a Norma Cenva stojí na pokraji nejdůležitějšího objevu v lidské historii - způsobu, jak "zakřivit" prostor a bleskurychle proniknout na kterékoli místo v galaxii. A na odlehlé, téměř bezcenné planetě Arrakis podniká Selin Jezdec a jeho banda psanců první kroky k proměně v obávané bojovníky, kteří změní chod historie: fremeny. (Založil/a: icekafe)
(Zobrazit více O čem je kniha Historie Duny: Křížová výprava strojů?
Druhá kniha trilogie Historie Duny.Úžasná vize a jedinečné vyprávění Briana Herberta a Kevina J. Andersona Historie Duny: Služebnický džihád, příběh předcházející známé Duně Franka Herberta, patří po zásluze mezi klasická díla vědeckofantastické literatury. Se vší barvitostí, prostorem a kouzlem předchozího díla nyní vychází román Historie Duny: Křížová výprava strojů.
(Zobrazit ukázku
Všechna vydání
Všechna vydání

Samozřejmě ve srovnání s původní Dunou i tato kniha prohrává na plné čáře, ale srovnání se zbytkem původní Herbertovi série už bez problémů snese. Možná jsem si jen zvyknul na poměrně strohý styl, ale oproti Služebnickému džihádu se mi tato kniha četla daleko lépe. Světotvorba začala fungovat, přestože mám pořád výhrady k tomu, že každá planeta je zastoupena prakticky jedním městem a nepůsobí to příliš organicky. Postavy začínají dostávat hloubku. Není to žádný zázrak, ale alespoň už to nejsou úplní kartoňáci. Na některých postavách mi začalo opravdu záležet, jiné jsem začal upřímně nenávidět - a tak to má být. Nicméně hlavně oceňuji fakt, že jsem z knihy cítil jakousi politicky filozofickou hloubku, která podle mého do univerza Duny jednoznačně patří a která v předchozím díle byla jen v chabých náznacích.
Existuje i spousta věcí, za které u mě tahle kniha ztratila body. Určitě mohla být kratší a ne všechny dějové linie jsou zcela nezbytné. Některé scény a proměny zcela zbytečné a kontraproduktivní. Také tento příběh dost trpí prokletím prostředních dílů. Děj se sice posouvá, postavy vyvíjejí, ale postrádá to nějaké velké finále, které doufám přijde v příštím díle. Samozřejmě se tu najde také dost nelogičností a podivností. Naštěstí se mi dařilo je většinou ignorovat.
Celkově dávám 4/5 a na Bitvu o Corrin jsem upřímně zvědavý. Docela mi trvalo se do téhle subsérie dostat, ale teď když mě začala bavit, tak doufám, že i finále bude stát za to. Tahle kniha dokazuje, že ne všechno, co vytvořil Brian Herbert jako rozšíření otcova díla je špatné. Nemůžu říct, že bych někomu toto doporučoval ke čtení, protože je spousta lepších sérií, ale bavil jsem se minimálně adekvátně.