Ondřej Nezbeda
Ondřej Nezbeda
*8.3.1979

Průvodce smrtelníka

Prakticky o posledních věcech člověka
Průvodce smrtelníka
V obchodech(349 Kč)

Populárně-naučné

O čem je kniha Průvodce smrtelníka?

Smrt je prý dnes v české společnosti tabu. To je ale přinejmenším nepřesné. Tabu se týká něčeho zakázaného, nepřípustného, my se však ke smrti vztahujeme jinak. Vytěsňujeme ji ze svého vědomí, vyloučili jsme ji z hovorů, vyhostili ze života. Podle Ondřeje Nezbedy náš vztah ke smrti vystihují spíš výrazy jako bezradnost, strach a pasivita.
Možná překvapivě pozitivně laděný Průvodce smrtelníka nemá bořit tabu, nýbrž podat pomocnou ruku. Autor odpovídá na základní otázky spjaté s péčí o umírající a nevyléčitelně nemocné: jak zajistit domácí péči o nemocného, jak funguje domácí hospic, jak lze léčit bolest, co je třeba zajistit během umírání a bezprostředně poté, ale také například jak hovořit s umírajícím o jeho přáních.
Věnuje se citlivým tématům, jako jsou umírání dětí nebo eutanazie. Vedle praktických rad kniha přináší řadu osobních příběhů a rozhovorů s odborníky. (Založil/a: Magyana)
V obchodech(349 Kč)

Nakladatelství (rok): Paseka - 2016
ISBN: 978-80-7432-747-6

Rames

Jsem strašně ráda že se podobné knihy píší a že se do povědomí naší společnosti dostává i termín, Paliativní medicína.
Bohužel mám zkušenost, že většina lékařů se podobnému milosrdenství vyhýbá. Těším se , že podobná centra jako je Cesta domů, budou vznikat po celé zemi.
navabaca
Těžká a podstatná témata našich životů jednoduše sepsaná v jednom dlouhém článku. Nabízí mnoho důležitých informací, o nichž během života příliš nemluvíme, ale které nám jednoho dne mohou být nesmírně nápomocné. Soustředí se však pouze na umírání v souvislosti s dlouhou a těžkou nemocí.
lidus
Dobře napsaná, zajímavá kniha, která mi pomohla srovnat si část věcí s umíráním. S povzdechem můžu konstatovat, že je to všechno zase jenom o komunikaci, a kde je vůle, bývá i jakás takás cesta. Potěšilo mě, že navzdory hlubokému středověku v českém zdravotnictví se některé věci přece jen začínají zlepšovat.
Povinná četba pro širokou veřejnost.
Jana Edita
Knížka, kterou by si měl přečíst každý. Je totiž plná naděje, ačkoli pojednává o smutných věcech - ovšem o takových věcech, které, co svět světem stojí, neodmyslitelně patří k životu. Bez smrti by život nebyl životem a člověk člověkem. Nebojme se, podívejme se Smrti i bezmoci do očí. Teprve pak si s tím vším snad můžeme poradit. Děkuji autorovi za tak důležitou, formativní knihu.