Sharpovo zlato
Originální název: Sharpe's Gold
(1981)
Bernard Cornwell
9. kniha v sérii Richard Sharpe.
(Zobrazit více O čem je kniha Sharpovo zlato?
Další díl Sharpových příběhů se odehrává v létě 1810, rok po bitvě u Talavery. Kapitán Richard Sharpe je s armádou generála sira Arthura Wellesleyho, nyní již vikomta Wellingtona z Talavery, v Portugalsku, kde je nyní jejím hlavním nepřítelem nedostatek peněz, potravin a dalších zásob. Po tom, co britští zvědové objevili, že v jisté španělské vesnici je uloženo velké množství zlatých mincí, pověřil Wellington Sharpa a jeho lehkou rotu úkolem zlata se zmocnit, aby jím mohl financovat další pobyt své armády na Poloostrově a odvrátit tak hrozící porážku. Pro Sharpa je to těžký a nebezpečný úkol, neboť jeho rota musí proniknout přes nepřátelskou linii, navíc vyjde najevo, že zlato se už dostalo do rukou španělských partyzánů, kterých se bojí nejen Francouzi, ale i spojenci. Mise za zlatem nakonec dovede lehkou rotu do pevnosti Almeida a Sharpe musí prokázat všechnu svou obratnost, aby odsud unikli a pomohli zachránit britskou armádu. (Založil/a: slide)
Opět trochu slabší díl, po různých dobrodružstvích má tentokrát Richard Sharpe a jeho rota získat velký obnos zlata, ke kterému se naneštěstí dříve dostali obávaní španělští partyzáni. Jako vždy si ale Richard Sharpe dokáže poradit i s touto svízelnou situací, i když se to samozřejmě neobejde beze ztrát.
Obsahuje spoiler
Druhý nejstarší a opět velmi povedený díl série. Škoda toho konce. Obětovat pětinu posádky Almeidy (mezi nimi i dost možná starého kamaráda ještě z Indie), jen aby se dostali pryč, mi přijde i na Sharpa hodně bezskrupulózní.
Obsahuje spoiler
zatím pro mě asi nejslabší díl. první polovona knihy je tak trochu o ničem. Jako obvykle se Sharpe zamiluje do jediné ženské postavy v okolí a přežije i to co by superman nezvládnul. Ačkoliv finální bitva o město Almeida je dle skutečných událostí je pro mě naprosto nemyslytepné, že postava jako Sharpe by úmyslně vyhodila do povětří muniční sklad a zabil stovky spojenců, protože byl fanaticky oddaný Wellingtonovi a to i přes všechny jeho konflikty s důstojníky, nehledě na to, že mu stejně ochotně takový plán pomohli exekuovat další jehi vojáci a přátelé