*23.02.1944

Všechny knihy autora

Sharpův triumf

Originální název: Sharpe's Triumph (1998)
Sharpův triumf
V obchodech

Román Historie Válečné
  2. kniha v sérii Richard Sharpe.

O čem je kniha Sharpův triumf?

Románem Sharpův triumf pokračuje Bernard Cornwell ve svém mnohadílném seriálu o vojáku britské armády Richardu Sharpovi.
Odehrává se v pohnutých letech období 1799 až 1820 a s jeho prvním příběhem se mohli čtenáři seznámit v knize Sharpův tygr.
Píše se rok 1803 a anglické vojsko pokračuje v boji o nadvládu nad Indickým poloostrovem s takzvanou Maráthskou konfederací. Sharpe - už ne vojín, ale seržant - se stane svědkem zrádného činu anglického důstojníka, který dezertuje od vojska Východoindické společnosti a přebíhá na stranu Maráthské konfederace. Sharpe se vydává za přeběhlíkem a při jeho stíhání proniká hluboko na území ovládané nepřítelem, kde musí čelit nejen nebezpečí, ale i velmi rafinovaným pokušením, o jakých se mu dosud ani nesnilo. Navíc za ním jde jako stín jeho největší nepřítel, proradný seržant Obadiah Hakeswill, který je rozhodnut jednou provždy s Sharpem skoncovat.Cesty zrady nakonec vedou do malé vesničky jménem Assaye, kde britský velitel sir Arthur Wellesley (budoucí vévoda z Wellingtonu) stojí s malou armádou proti přesile maráthského vojska, jež je nejen mnohem početnější, ale má k dispozici daleko víc děl. Přesto se Wellesley rozhodne bojovat, a Sharpe se tak ocitá v ohni bitvy, která se po skvělém vítězství Angličanů stane základem Wellesleyho budoucí pověsti. Sharpe však bere i tento boj jako další příležitost k tomu, aby se vyznamenal a mohl postoupit v armádní hierarchii výš. Nejdřív ovšem musí přežít vražedné šílenství bitvy. A právě zde, u Assaye, si uvědomí své skutečné ambice, stejně jako to, že jich může dosáhnout. (Založil/a: icekafe)
V obchodech

Nakladatelství (rok): Oldag - 2007
ISBN: 978-80-86508-88-7

janeicka
Společně se Sharpovým orlem asi mé nejoblíbenější knížky série, především díky skvělému vylíčení bitvy u Assaye. Souhlasím s komentářem Heimdalla, britská armáda byla ve své době ta nejdisciplinovanější, i proto si dokázala poradit s tak velkou přesilou. Díky Sharpovým indickým tažením jsem si nesmírně oblíbila postavu sira Arthura Wellesleyho, který se právě touto bitvou zviditelnil.
Slezadav
Sharpův triumf sleduje osudy Wellesleyovy armády v západní Indii roku 1803 a vrcholí bitvou u Assaye. Rozhodně jsem si tenhle exkurz užil.
Naprosto famózní je historická stránka knihy. Skvělé popisy prakticky všeho od oblečení, vybavení, organizaci armády až po výborně a dramaticky napsanou finální bitvu. Oproti předchozí knize v sérii je tu značný kvalitativní posun, i když ani předtím to nebylo špatné.
Za mírně slabší tu považuji fiktivní část ať už zaměřenou na samotného Sharpa, Hakeswilla, Simonu nebo zrádce Dodda. Všechno to působilo trochu jako vata. Bez toho by byla kniha asi příliš až příliš faktická a možná i nudná. I tak jsem se vždy těšil na části s bitvou nebo generálem Wellesleym, které se daleko více držely historických skutečností.
Sharpův triumf se mi líbil o trochu víc, než předchozí Tygr, ale na plný počet to není. Rozhodně jsem zábavnou formou prohloubil své znalosti o Indii na počátku 19. století. Další díl určitě popadnu, až bude nálada.
xemir
Bitva u Assay a Sharpeova obrana Welleslyho jsou skvěle popsané. Proto za pět. O.H. začíná otravovat a navíc v závěru nemile překvapí.
M.Hynecek
Možná je to tím, že jsem nečetl knihy hned po sobě, ale kdy se udála změna v Sharpově chování a smýšlení? V první knize se mi na něm právě tohle líbilo, že nebyl tak strašně kladná postava, ale ve své podstatě pěkný lotr, který přemýšlí o dezerci a úkoly, mu svěřené, plní jen z donucení. Kdežto v druhé knize už je z něj příkladný voják, který zná své povinnosti. Doufám, že to nepůjde takhle dál. Mimo tuto drobnost se ale jedná o ještě lepší pokračování, už tak výborného Tygra. Jinak popis bitvy u Assaye opravdu nemá chybu a díky němu řadím mezi moje oblíbené.