Ivan Adamovič

Encyklopedie literatury science fiction

Encyklopedie literatury science fiction
V obchodech

Sci-fi

O čem je kniha Encyklopedie literatury science fiction?

Encyklopedie, kterou edičně připravili Ondřej Neff a Jaroslav Olša jr. a jež je dílem početného kolektivu znalců a často také autorů tohoto žánru, seznamuje se základy teorie literatury science fiction, se vznikem a vývojem tohoto žánru v různých zemích a oblastech světa, s hlavními motivickými okruhy i s tvůrčími profily významných autorů. Historie science fiction je dokumentována především na vývoji v anglicky a rusky psané literatuře, ovšem v samostatných kapitolách je podán nástin této literatury v evropských národních písemnictvích. V abecedně řazeném slovníku jednotlivých autorů poskytuje encyklopedie nejen přehled díla těchto vybraných autorů, ale také základní charakteristiku a interpretaci významných děl. Kniha je doplněna o kapitolu zabývající se historií hnutí přátel science fiction – tzv. fandomu, dále přehledem cen udílených za nejlepší díla s touto tematikou, zmiňuje se rovněž o průniku science fiction do ostatních uměleckých oblastí, jako je divadlo, film, hudba a výtvarné umění. Obsahuje rovněž výběrovou bibliografii a autorský rejstřík. (Založil/a: tigzik)
V obchodech

Nakladatelství (rok): AFSF - 1995
ISBN: 80-85390-33-7
Nakladatelství (rok): H&H - 1995
ISBN: 80-85787-90-3
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

dollyk
Je to docela obsáhlá encyklopedie obsahující základní hesla spjatá s žánrem. Pochopitelně ustrnula v devadesátých letech, kdy bylo mnoho subžánrů sci-fi ještě v plenkách, nebo vůbec neexistovaly, ale mě jako vodítko pro orientaci vždy naprosto perfektně pomohla a přivedla mě k mnoha skvělým románům, povídkám a autorům.