*12.09.1943

Nouzové osvětlení

Originální název: Warlight (2018)
Nouzové osvětlení
V obchodech(49 Kč)

Historie Román

O čem je kniha Nouzové osvětlení?

Nový román od autora světoznámého bestselleru Anglický pacient.

Je lepší znát odpovědi na všechny otázky minulosti, nebo raději žít s neodhalenou pravdou?

Michael Ondaatje přichází s dalším brilantně napsaným románem, situovaným do období těsně po druhé světové válce. Příběh dospívajícího Nathaniela se začíná odvíjet v roce 1945 v Londýně. Právě se dozvěděl, že otec s matkou odjíždějí kvůli práci na rok do Singapuru. O chlapce a jeho sestru Rachel se bude starat podivný rodinný přítel přezdívaný Mol. Kdo je Mol? Kriminálník? Špion? Pašerák?

Děti vyrůstají v blízkosti Mola a jeho stejně svérázných přátel. Zdá se však, že se tato zvláštní nová rodina snaží oba sourozence ochraňovat a vzdělávat – byť zcela neobvyklým způsobem. Jsou tito lidé skutečně těmi, za něž se vydávají? Nathaniel neustále naráží na záhady a nejasnosti. Týkají se nejen Mola a jeho přátel, ale také jeho vlastního života a především života jeho matky. Vše kolem něj jako by bylo zahaleno mlhou a nasvíceno jen tlumeným nouzovým osvětlením, jaké se používalo v Británii během války na ochranu před nepřátelským bombardováním.

O řadu let později, už jako dospělý muž se Nathaniel stává zaměstnancem archivu ministerstva zahraničí a postupně proniká do materiálů týkajících se válečného období. Teprve teď začíná chápat souvislosti, které trvale poznamenaly jeho dětství a dospívání. „Řídíme své životy pomocí příběhů, které jen tak tak drží pohromadě,“ přemítá v závěru. Příběh Nouzového osvětlení je naopak bohatý, plný napětí a nečekaných zvratů, zároveň však vybízí čtenáře k přemýšlení. (Založil/a: icekafe)
V obchodech(49 Kč)

Nakladatelství (rok): Jota - 2019
ISBN: 978-80-7565-571-4
Poznámka: Překladatel: Jindřich Manďák

Buřinka
Toto je jedna z těch útlých knih s velkým potenciálem. Představuji si na velkém plátně, kde se přítomnost prolíná se záběry messerschmitů, které letí bombardovat Londýn. Jak už ze samotného názvu knihy vyplývá (Nouzové osvětlení), tak celý příběh je tak trochu zahalen do tmy. A autor neprozradí ani o píď víc než chce.

Na to, jak je kniha útlá, má dost postav a ještě více přezdívek. Proto mi chvíli trvalo zorientovat se.
Původně jsem si myslela, že bude v knize více zmínek o válce, ale pochopila jsem, že ty náznaky a narážky měly svoje opodstatnění. Bez toho by pointa nebyla pointou, kdy do sebe na konci příběhu "kolečka zapadlou".

Zpočátku sledujeme osudy Rachel a Nathaniela, kteří se po 2. světové válce ocitnou bez rodičů ve vlastním domě. Rodiče údajně odjeli za prací do ciziny... Vychovávají je různí, snad známí rodičů (kdo ví...). Chvílemi to spíš vypadá, že se tihle adolescenti vychovávají sami.
Kdo je tajemný Mol (ve skutečnosti Walter) ve skutečnosti?
Matka Rosa (krycí jméni Viola) luští signály na rádiových vlnách. A nejen to. Život v rozvědce se vylučuje s rodinným životem. Její životní láskou je Marsh Felon, muž mnoha tváří a převleků.
Příběh Rosy vypráví Nathaniel, který se v dospělosti dostane pracovně do tajných archivů a něco málo střípků se mu podaří rozluštit.
Je to smutná kniha a nemůžu psát víc, abych nespoilerovala. Kdo má rád melancholické příběhy s rozuzlením opravdu až na konci, tak si užije.

108 / 2020
Lujika
Neveselé čtení, ale uchopené mistrovsky. Z pohledu posledních dní a emocí, které v člověku pracují přečteno raději rychle, což si zcela jistě kniha a autor nezaslouží. Chce to celého a soustředěného čtenáře, který se nechá nést poměrně složitým, ale inteligentním stylem autora.
jaspis
Moje první setkání s tímto autorem a jsem spokojená. I když musím říct, že jsem se víc zajímala o osudy vedlejších postav. Kniha nebyla moc dlouhá a možná je to trochu škoda. Některé části by si zasloužily více rozepsat a některé postavy by možná dostaly šanci se více projevit.