Anglický pacient
Originální název: The English Patient
(1992)
Michael Ondaatje
O čem je kniha Anglický pacient?
Příběh je zasazen do válkou zničené italské přírody. Hlavní postavou je anglický letec, umírající na popáleniny, který vypráví svůj příběh mladé zdravotní sestře, jež o něho pečuje. Do jejich odloučeného místa přibude ještě sighský ženista a italský zloděj. Tyto postavy ve svých myšlenkách, dialozích a vzpomínkách odkrývají svoji minulost a dávají tak čtenáři možnost pochopit jejich příběhy. (Založil/a: matrosh)
Všechna vydání
Všechna vydání
Přiznávám, že jsem v případě této knihy byla ráda, že jsem dříve viděla stejnojmenný film, což mi výrazně pomohlo v orientaci mezi postavami a různými časovými rovinami vyprávění. Příběh mi přišel zajímavý teprve až v druhé polovině, kdy se dozvíme něco o Kipově minulosti a minulosti tajemného pacienta. Rozhodně se ale nejedná o nenáročné čtivo na jeden večer.
Knihu jsem sice četla už dávno, ale doteď si pamatuji, jaké pocity ve mně vyvolala. Chvíli mi sice trvalo, než jsem se zorientovala v minulosti, přítomnosti a budoucnosti, nicméně celkový dojem z knihy je víc než pozitivní.
Kniha vyloženě nenadchla, ale neurazila, některé pasáže mě bavily více, některé méně. Po kladných komentářích na film jsem tedy zvědavá, zda mě zaujme více než kniha.
Pokud se Man Bookerova cena uděluje za miš maš řazený děj několika postav, tak si ji tenhle pacient poctivě zasloužil :-) On to byl dobrý příběh, jen byl divně naporcovaný, blbě se četl a konec, jak kdo dopadl mi taky chyběl.