Velice lehká smrt
Originální název: Une mort trop douce
Simone de Beauvoir
O čem je kniha Velice lehká smrt?
Beauvoirová popisuje poslední okamžiky života své vlastní matky, která umirá na rakovinu. Autorka popisuje dny strávené v nemocnici, zbytečnou operaci a nesmyslně prodlužované trápení. Popisuje, jak ani starý člověk, který nesmírně trpí, nechce umřít. (Založil/a: eval)
Nakladatelství (rok): Československý spisovatel
- 1967
Všechna vydání
Všechna vydání
Hodně silná knížka, kterou jsem četla jako inspiraci ke své práci o eutanázii. Po jejím přečtení jsem musela hodně přemýšlet o smrti a umírání. No knížka ve mě zanechala silný dojem.
Téma je zajímavé a provedení dobré, ale mě to nebavilo úplně. Takový průměr no, ale pokud jste názoru, že eutanazie je nemorální, tak tahle knížka je pro vás. Zároveň já smrt neprožívám, takže to pravděpodobně také mělo vliv, že mě to moc nezaujalo. Za mě to tedy můžete zkusit a uvidíte, jestli vás to zasáhne.

Novela je to krátká a dá se v pohodě přečíst na jeden zátah, ale dojem zanechá mnohem déle.
Dala by se chápat i jako nepřímá obhajoba eutanazie, byť to tam nikde není vysloveně řečeno. ( V době napsání by to asi ani nebylo možné napsat přímo. de Beauvoir měla za svého života už tak obří problémy s tím, když se veřejně přihlásila např. k tomu, že podstoupila potrat- za to ji hrozilo vězení- nebo když "propagovala" konsensuální nemonogamii prostě jen tím, že tak žila)