Nerozlučné
Originální název: Les inséparables
(2020)
Simone de Beauvoir
O čem je kniha Nerozlučné?
Teprve po 66 letech od svého napsání se dočkala vydání autobiografická novela z pera slavné představitelky existencialismu a feminismu ve francouzské literatuře, Simone de Beauvoir. Autorka svůj příběh považovala za příliš „intimní“, než aby jej publikovala. Vypráví v něm o hlubokém přátelství dvou dívek, které sdílejí dramata svých prvních milostných vzplanutí, ale spojuje je i odpor ke společenským konvencím a tradiční ženské roli v životě. Kniha přichází ke čtenářům s předmluvou adoptivní dcery autorky Sylvie Le Bon de Beauvoir a rovněž s množstvím autentických fotografií. (Založil/a: nef7)
(Zobrazit více
Všechna vydání
Všechna vydání
Audiokniha / Román semi-biografický. Nikdy by mě nenapadlo, že Simone de Beauvoir vycházela z velmi podobných životních základů jako Marlene Dietrich. Ač o pár let mladší a žijící v sousední zemi, popisuje velmi shodně ten středostavovský život plný konvencí, dusící pokrytecké morálky a probouzejících se citů... Zatímco Marlene se na škole zamilovala do své francouzštinářky, Simone milovala svou spolužačku. Nakonec bude posledním dítětem Fin de siècle Marguerite Duras. Z knihy si odnáším velmi citový zážitek také díky skvělému přednesu Báry Nesvadbové.
Zajimavé pojetí dospívaní a přátelství. Zase nějak extra převratné ohledně feminismu, mi to nepřijde. To je ale možná tím, že je to pojato přes ten osobní vztah. A ty informace o tom, jak to ženy měly, nejsou dnes novinka. Moc oceňuji dobové fotografie a kopie dopisů a zápisků. To mám v knihách opravdu ráda. Taky je to moje prvotina od autorky a rozhodně mě zajimají její další díla. Chvíli jsem váhala s hodnocením, dávám nakonec čtyři.
Mé první seznámení se s autorkou a po přečtení této útlé autobiografické knížky jistě nezůstane jen u jedné. Sedl mi styl psaní, jazyk, přímé řeči a do toho zajímavé myšlenky na život. Pro svobodomyslné dívky to nebyla lehká doba.