*24.10.1964

Lincolnova diaľnica

Profil knihy je v jiném jazyce

Originální název: The Lincoln Highway (2021)
Lincolnova diaľnica
V obchodech(522 - 898 Kč)

História Román

O čem je kniha Lincolnova diaľnica?

Osemnásťročného Emmeta prepustia z pracovnej farmy pre mladistvých, kde si odpykal pätnásť mesiacov za neúmyselné zabitie. Emmet túži len po jedinej veci: zbaliť svojho mladšieho osemročného brata a odísť s ním do Texasu, kde by začali nový život. Román sa odohráva v 50. rokoch počas desiatich dní a dokumentuje každý deň chlapcov na ich ceste. Ľudia, s ktorými sa stretávajú, aj tí, ktorí sa pripájajú k ich ceste, sú jedinečné a zaujímavé postavy s obrovským srdcom a vlastnými snami. Tento nádherný román je sčasti výlet a sčasti príbeh o dospievaní. (Založil/a: Adriana 88)
(Zobrazit více   ) (Zobrazit ukázku  )
V obchodech(522 - 898 Kč)

Nakladatelství (rok): Tatran - 2022
ISBN: 978-80-222-1314-1

tyrkySOVA
Spočiatku sa vlastne dokopy nič moc nedeje, ale táto kniha má takú výnimočnú atmosféru, že by mi nevadilo, ani keby je prvá kapitola o tom, či sa má lekvár miešať v smere, alebo proti smeru hodinových ručičiek. V momente, keď sa chalani vydajú na cestu, sa pred čitateľom začne odvíjať panoptikum nezvyčajných postáv a neuveriteľných situácií, ktorým musia čeliť, čo sa prelína so spomienkami na nie práve ružovú minulosť.

To, čo robí túto knihu takou výnimočnou, však pre mňa nebol ani tak samotný príbeh (hoci majstrovsky vyrozprávaný), ale postavy. Amor Towles zveril rozprávanie príbehu hneď niekoľkým rozprávačom, pričom niektorí hrajú v deji kľúčovú rolu a iní sú zase iba takým letmým zalomcovaním kľučkou, no v konečnom dôsledku sú tiež dôležití pre príbeh ako celok.Väčšina kapitol je podávaná v tretej osobe, no v dvoch prípadoch - Emmettov kamoš Duchess a susedka Sally - ich nechal autor rozprávať vlastnými slovami, teda v prvej osobe. Ak vám to príde ako zmätok, nedajte sa zmýliť, práve týmto dvom postavám tá prvá osoba veľmi svedčí, pretože ide o tak zložité, tvrdohlavé a cieľavedomé osobnosti, že by aj tak nikdy nenechali nikoho rozprávať za seba.

Lincolnova diaľnica je písaná jednoduchým a zrozumiteľným jazykom, Amor Towles si nepotrpí na žiadne kvetnané frázy a štýl košatý ako Lipa kráľa Mateja, takže kniha sa číta v podstate sama. Autor krásne vystihol Ameriku 50tich rokov, s jej výhodami aj nevýhodami. Dej je miestami naivný, miestami desivo realistický, miestami trpko vtipný, miestami tragický. Je to kniha, ktorá hovorí o priateľstve v jeho nezlomnosti a zároveň krehkosti, a o tom, že vyrovnávanie účtov nie je vždy najlepšia cesta k pokojnému spánku.
Katarína Greňová
Moja druhá kniha od tohto autora a môžem spokojne povedať, že Amos Towles písať naozaj vie. Jeho postavy majú srdce, mnohé problémy a vedia sa čitateľovi dostať pod kožu. Emmett, Billy, Woolly aj Duchess takými postavami sú a sledovať ich život bolo miestami veľmi zábavné, miestami veľmi bolestné. Určite odporúčam a tiež by som sa rada previezla Lincolnovou diaľnicou :)