Stôl pre dvoch
Profil knihy je v jiném jazyce
O čem je kniha Stôl pre dvoch?
Najdôležitejšie okamihy života sa odohrávajú zoči-voči pri stoleAmor Towles v najnovšom diele Stôl pre dvoch, ktoré tvorí šesť poviedok a novela, znova potvrdzuje svoj výnimočný rozprávačský talent. Prenesie nás do dôb minulých, na začiatok i koniec minulého storočia, do Moskvy, New Yorku i Los Angeles – a ponechá nás napospas víru udalostí a atmosfére doby. A my žasneme nad tým, aký zásadný vplyv majú na naše osudy náhodné stretnutia a rozhodnutia, ktoré sa väčšinou odohrávajú pri stole. Pri stole jedálenskom, pracovnom či konferenčnom, pri stole v kuchyni, v obývačke, v jedálenskom vozni, v hotelovej hale, v bare, v knižnici či v kancelárii hollywoodskeho filmového štúdia.
Hlavnými postavami nie sú krásni, bohatí, sebavedomí a úspešní hrdinovia, ale skôr ľudia, ktorých výrazným spôsobom poznačil život. Vďaka Amorovi Towlesovi pochopíme, že práve títo ľudia napriek svojim deficitom, slabostiam a „priemernosti“ robia náš život krajším. A pocítime nádej, že keď raz príde na lámanie chleba, práve oni dokážu zmeniť svet, aby sa v ňom žilo lepšie.
V novele Eve v Hollywoode sledujeme z pohľadu siedmich rôznych rozprávačov, ako Eve Rossová, hlavná hrdinka z Towlesovej prvotiny, krátko po príchode do Mesta pozlátka prekvapivo vstúpi do života úplne neznámym ľuďom a dá im odrazu celkom nový smer. Eve je ozajstná femme fatale v temnom príbehu s detektívnou zápletkou, odohrávajúcom sa v atraktívnom prostredí hollywoodskych filmových štúdií. Towles svojou novelou skladá poctu obľúbenému literárnemu žánru americkej drsnej školy prvej polovice 20. storočia. (Založil/a: icekafe)
(Zobrazit ukázku

Novela Eve v Hollywoode nás zavedie pod tie kopce s písmenkami, aby sme sledovali optikou vedľajších postáv nezvyčajnú hrdinku, ktorá zasahuje do životov ostatných. Osamelá tajomná žena v Hollywoode je klišé ako hrom (a to tejto ani nekupuje Rišo Geere slimáky), ale Towles sa s tým vynikajúco vyhral a výsledkom je napínavé čítanie s dokonalo nedokonalými postavami a nepredvídateľnými antagonistami.
Towlesov rozprávačský štýl je veľmi pohodový a sympatický. V prvej poviedke sa stavia do roly vševediaceho rozprávača, no nie je strohý alebo blahosklonný, naopak, čitateľa sa snaží vtiahnuť do deja jednostranným dialógom, oslovuje ho vetami ako "predstavte si to..." alebo "čo myslíte, že nasledovalo?". Na mňa to pôsobilo veľmi dobre, ako keby som sedela v publiku počas jeho komického predstavenia. A to samotná poviedka ani veľmi smiešna nie je. V ďalších príbehoch sa potom prevteľuje do niektorej z postáv (niekedy hlavná, niekedy hrá druhé husle), a v každej udržuje zaujímavý balans medzi ľahkým, humorným štýlom a melancholickou úprimnosťou deja. On vám to skrátka rozpráva tak, že v závere čakáte, ako niekto dostal sacherkou do ksichtu a všetci sa smiali, keď tu zrazu jeb! Zlomené srdce! Amor vie...