Kriminálka

Kriminálka
V obchodech(226 Kč)

Literatura faktu

O čem je kniha Kriminálka?

Jeden z nejúspěšnějších rozhlasových pořadů Kriminálka Mirka Vaňury se po třech letech vysílání na stanici Český rozhlas Dvojka dočkal i knižního zpracování. Autoři Dana a Mirek Vaňurovi prozradí unikátní detaily z natáčení, přiblíží, jak těžké bylo získat důvěru špičkových kriminalistů, a v osmi vybraných případech odhalí zákulisí vyšetřování vražd. Čtenáři tak mohou očekávat mnoho zajímavých podrobností, které se do rozhlasového pořadu nevešly. Spolu s kriminalisty z celé České republiky budou krok za krokem rozplétat tři zločiny z divokých devadesátých let a pět novodobých případů. Okolnosti pátrání po vrahovi prozradí i takové ikony kriminalistiky jako operativec Jan Štoček, bývalý státní zástupce Miroslav Antl nebo současný a bývalý šéf pražského 1. oddělení kriminálky Aleš Strach a Josef Mareš. Strhující detektivky ze skutečného života vás vtáhnou do vyšetřování a na chvíli můžete zažít pocit, že jste součástí týmu mordparty. (Založil/a: icekafe)
V obchodech(226 Kč)

Nakladatelství (rok): Radioservis - 2023
ISBN: 978-80-7686-013-1

Keatin
Pro mě, jako nadšenou posluchačku podcastu Kriminálka, byla tato kniha nutností. Kdybych neposlouchala podcast, asi bych z knihy měla větší požitek, ale i tak je kniha velmi dobře sestavená a navíc doplněna o fotografie.
Celkově se mi líbí, jakým stylem p. Vaňura píše i mluví...ano, jsem jeho fanynkou, zážitek z něj mám umocněn z několika besed a taky z osobní rozmluvy ve frontě na pivo. :-)
Pokud rádi čtete o zločinech, které se skutečně staly, mrkněte na knihu, nebudete zklamaní.
Pedruska01
Obsahuje spoiler spoiler Když jsem se zcela náhodou dozvěděla, že pan Vaňura bude mít novou knihu, tak mě to nadchlo a potěšilo. Netrpělivě jsem jí vyhlížela a těšila se na ni. Musím říct, že jsem se až díky této knize dozvěděla, že je nějaký podcast v rádiu, kde se vysílají různé kriminální příběhy, které se skutečně staly. Nemůžu tedy tentokrát posoudit, zda dané příběhy jsou identicky převyprávěny/přepsány jako tomu bylo u předešlých knih a pořadu - Legendy kriminalistiky, ale rozhodně autorův styl vyprávění musím vyzdvihnout. Je to neuvěřitelné poutavé, drží mě to a baví, a to bez ohledu na téma. Velký um a smekám.
Kniha je rozdělena na několik území, respektive krajských kriminálních oddělení. Z každého je promítnut jeden, maximálně dva příběhy. Sem tam proložené obrázkem či krátkým přepisem z prověrky. Hrozně oceňuji, že se jedná o příběhy, které jsem ještě nezaznamenala. Jsou tedy pro mě nové, a to se už pomalu nevidí, když každý prezentuje a těží z těch „profláklých“ případů. Tyto nové věci nemusí být velké, aby je znal každý, ale i tak jsou obrovské svým významem i dopadem.
Opakovala bych se, co jsem napsala ke knihám pana Vaňury Legendy kriminalistiky, a to nechci. Neodpustím si však ve zkratce to, že tohle je nemyslitelné, neskutečné a prostě šílené. Člověk si ani neuvědomuje jaké zlo existuje a už vůbec ne to, že se pohybuje mezi námi. Není to jen výmysl či něčí fantazie v televizi. Tohle je skutečné a je to děsivé. Ti ne-lidé existují. Může to přijít kdykoliv a od kohokoliv. Může to být fatální. Hrozné. Stačí jen o tom tahle přemítat a je mi z toho hrozně.
Hned první vyprávění mě dostalo, především díky tomu místu, které znám a občas jezdím kolem. Ale ani další příběhy nezaostávaly svou hrůzou, kterou to na mě z toho textu pouštělo. Nechtělo se mi věřit, že se tohle stalo.
Autor to velmi dobře podal. Vsadil na něco nového a neotřepaného. Je mi docela líto, že toho nebylo víc. A upřímně mě to navnadilo na ten podcast. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale baví mě zjišťovat o skutečných zločinech, ať už to zní jakkoliv paradoxně. Určitě mají můj obdiv kriminalisté, kteří vyšetřují taková zvěrstva. Musejí být dobří a obstát ve své práci, dojít ke zdárnému konci, tedy dopadení pachatele a taky to musí ustát psychicky, jako obyčejní lidé.
Hodnotím plným počtem, úplně mě to pohltilo, nemohla jsem se odtrhnout a taky a samozřejmě doporučuji dál. Stojí to za to. Doufám, že se od pana Vaňury dočkám další nové tvorby ve stejné tématice a s novými neznámými případy.
Iki1
Po delším čase jsem si vzal k přečtení literaturu faktu a u této knihy nejsem zklamán. Autor využil spolupráce s pracovníky kriminálek v České republice a vybral ke zpracování některé kriminální případy z posledních let. Zpracoval je přehledně a čtivě vypravěčskou formou, kterou doplnil fotografiemi a zvýrazněnými ukázkami zápisů z vyšetřování. Knížka se čte téměř sama, případy to jsou zajímavé a jak autor podotýká, mohou sloužit i jako lehké varování, čemu se v životě vyhnout.
Grimlisson
Obsahuje spoiler spoiler Musím upřímně říct že mě kniha trochu zklamala, jsem fanoušek podcastu, ale zřejmě jsem knihu pořídil dost pozdě, z osmi případů jsem neznal jen dva, a zbytek byl prakticky přepis podcastu.
Opravdu velký plus jsou autentické fotografie.
Za mě zatím nejrychleji dočtená kniha, ale prakticky si za to můžu sám