Ukřižovaná
Poprvé vydáno celosvětově: 1876
Jakub Arbes
O čem je kniha Ukřižovaná?
Romaneto Jakuba Arbese Ukřižovaná v sobě obsahuje vše, co můžeme od díla tohoto žánru očekávat. Magická pražská zákoutí a uličky, pompézní temné chrámy, nevlídné hřbitovy i válečná pole. Minulé děje a tragédie se prolínají do vypravěčovy současnosti a ovlivňují jeho život i osudy jeho přítele, který je se svými temnými vizemi hlavním hrdinou příběhu. Děj přirozeně plyne (byť se mnohokrát ze současnosti vrací do dávné minulosti a zase zpět) a až do posledního momentu zůstáváme na pochybách, zda může existovat pro všechny záhady racionální vysvětlení, a kdo že byla ona ukřižovaná dívka, zda sen, iluze nebo skutečnost? (Založil/a: Kamelou)
(Zobrazit více

Nakladatelství (rok): F. Šimáček
- 1903
Skrýt vydání
Skrýt vydání

Všechna vydání
Všechna vydání

Knihu jsem si, po padesáti letech, přečetl znovu a je to anachronismus, dnes již, i při velké představivosti, a přivírání očí, těžko stravitelná látka. jinak jako literární dílo je to kombinačně dokonalé, a těžko se dá odhalit nějaké nepřesnosti líčeného děje. S. Starostu "znám" z několika pomníků, které lze v Čechách spatřit. Jazyk z autorovy doby je milý, a dokonale srozumitelný.
O proti Svatému Xaveriovi trochu zklamání, některé věci nebyly úplně domyšlené, zbytečné zacházení do detailů, bohužel jsem se trochu nudila.
Romaneto je psáno ich formou, přesto vypravěč není hlavní postavou. Je jím jeho přítel ze studií. Celý život ho provázela představa ukřižované dívky. Od doby, kdy byl jako dítě v kapli a poslouchal vyprávění pátera Schneidra. Tam se mu přízrak zjevil poprvé. Odstěhoval se a přízrak se neukázal až do doby, kdy znovu potkal pátera Schneidera. Ač se mu páter snažil vysvětlit neopodstatněnost jeho strachu, prožil mladík další záchvat. Odjel a celá věc utichla na pár let. Když se vrátil, vyhledal našeho vypravěče. Znovu se dali do studia a sblížili se ještě víc. Pak ovšem musel do války. S přítelem udržoval kontakt pomocí dopisů. V jednom z nich psal, že našel onu ukřižovanou dívku. Neradoval se však dlouho, neboť Rút, jak se jmenovala, byla mrtvá. Dívce, kterou celá ta léta tajně miloval, nemohl pomoci. Z války se vrátil raněn a uložili ho do stejné kaple, kde poprvé slyšel o ukřižované. Vypravěč za ním přišel, a když spolu rozmlouvali, zjevil se jim přízrak. Přítel na následky rozrušení zemřel. Vypravěč se dopátral, kdo ona ukřižovaná s vousy je. Jednalo se o mučednici, která z pohanské víry přešla na učení Kristovo. Pitva prokázala, že důvodem přítelova vidění byly oční nervy, které byly neobvykle zakončené. Při duševním vypětí způsobovaly vidění. Nad náboženstvím a nadpřirozenem zvítězila věda. CITACE: "Nelituju svého kroku; nelituju, že vzdal jsem se studií. Jeť život krátký a v společenských poměrech našich jsou jen dvě cesty: buď pracuješ a živíš jiné, anebo nepracuješ a dáš se živiti jinými. "