Hlava plná hudby
Život Wolfganga Amadea Mozarta
Originální název: Nichts als Musik im Kopf
(1990)
Brigitte Hamann
O čem je kniha Hlava plná hudby?
Známá autorka historických publikací o Habsburcích se tentokráte věnuje bohaté životní dráze jednoho z nejslavnějších světových hudebních skladatelů. Soukromý život Wolfganga Amadea a celé jeho rodiny je rámován pohledem na kulturní, společenské a dvorské poměry v Evropě v 18. století - především ve Vídni, v Salcburku a v Praze - do nichž Mozartův génius výrazně zasáhl. (Založil/a: upax)
(Zobrazit více

Pohled do života slavného skladatele, který byl považován za "zázračné dítě", jímž bezpochyby byl. Již tenkrát (2. polovina 18.století), vyrážel Wolfgangův otec s malým Amadeem a jeho nadanou sestrou Nany po různých městech, aby tam v lepší společnosti předvedl své hudebně nadané děti. Byly to takové první hudební tour. Mozart byl fascinujícím skladatelem, komponoval téměř neustále, a jednoduše, měl hudbu prostě v hlavě. Přesto měl potíže se uchytit někde u dvora za stálý plat, a jeho sláva přišla především až po jeho smrti. Kniha mě bavila, jsou tu popisovány rodinné poměry i Mozartovo manželství, a tehdejší doba.