To
Originální název: It
(1986)
Stephen King
V obchodech (119 - 897 Kč)
Komentáře (318)
Dle kvality
Myslím si, že je to asi nejlepší horor všech dob. Přesto se mi závěr nelíbil. Dokud bylo To čtenáři neznámé a tajemné, bylo to fajn. Až King odhalil jeho podstatu, dle mého, přitaženou za vlasy, připadá mi závěr celkem trapný, i s tím katastrofickým koncem města Derry. Komornější konec bych bral víc.
IT je v zásadě jednou velkou analýzou strachu. Od dětského, jež skrývá pod rouškou fantazie mnohé rodinné problémy, až po dospělácké zdánlivě iracionální fóbie, které však mají mnohdy reálné kořeny v hluboké minulosti. King se opravdu vyznamenal, protože dokázal pojmout člověčí úzkosti snad ve všech možných podobách. V podstatě by se dalo říct, že až s psychoanalytickou precizností. No a taky (spolu s Gacym) jistě zkomplikoval život nespočetnému množství klaunů...
Ve městě Derry se najednou začnou dít neobvyklé věci, začnou se ztrácet děti, které jsou později nalezeny mrtvé. Když zemře George, Billův bratr, parta se snaží toho, kdo to způsobil, to ale netuší, že se musí setkat s nadpřirozenou bytostí, která se mění do podoby vašeho strachu.
Kniha je rozdělena tak, že se zabýváte každou hlavní postavou, čímž perfektně pochopíte její psychiku. Kniha je sice z těch delších, ale když začnete číst, vůbec vám to nepřijde a pak je vám líto, že kniha skončila.
Kniha velmi rozsáhlá, opět se zde King vrací ke svému typickému hororovému stylu, i když se zde opět objevují pasáže, které jsou zbytečně rozsáhlé a nepotřebné.
Perfektně propracovaná kniha, veledílo. Pro mě hlavně kniha o přátelství. I když je to obsáhla a objemná kniha, nemyslím si, že by tam něco přebývalo, neměla jsem nutkání přeskočit odstavec, stranu, kapitolu. Skvělá od začátku do konce.
První půlka knihy velmi dobrá, druhá půlka trochu ztrácí tempo. Dal bych o bod víc, kdyby nebylo úletu na konci.
Vyborne vystaveny pribeh ve dvou casovych rovinach, ktere v zaveru spolecne vyvrcholi v ne tak grandioznim finale, jak jsem cekala. Spousty odbocek, ktere tam ale rozhodne patri. Vsech temer dvanact set stranek me bavilo, jedine, co mi vadilo, bylo to, co udelala Beverly cestou z kanalu, asi jsem cestou neco prehlidla, ale tohle bylo podle me zbytecne.
K této knize je prakticky zbytečné cokoliv psát... Jedná se totiž o nejlepší hororový příběh, mistrovské dílo, jež jakékoliv chvalozpěvy nedokáží ani z části popsat... "To" by si prostě měl přečíst každý...
Dávám o * méně kvůli konci. Mám podobné pocity jako čtenář vladislaus - konec byl přitažený za vlasy, nepovedený a pro mě i poměrně dost nudný. Přesto je to ale úžasná kniha, kterou bych každému doporučila. Je to asi opravdu nejlepší horo všech dob - jen ta pochmurná atmosféra celé knihy nahání husí kůži.

V knize byly pasáže, kde jsem se opravdu bála hodně (situace Beverly & její otec nebo Tom, ,,smolaři" & Henry a jeho suita), a situace, kdy jsem si vybírala svůj čas na oddech (situace s ,,To"). Vím, že by to správně mělo být spíš naopak; ale pokud pro mne něco v knize není reálné či alespoň trochu uvěřitelné, cvičí to s mými emocemi méně. I když - už se asi nedokáži sklonit nad odtokem umyvadla, aniž bych si nevzpomněla...
Strašně moc se mi líbila ta soudržnost dětí. Opravdu moc.
Znovu jsem se utvrdila v přesvědčení, že King je Pan spisovatel.