*20.09.1948

Všechny knihy autora

Divoké karty

Originální název: Wild Cards I (2010)
Divoké karty
V obchodech(314 - 356 Kč)

Sci-fi Povídky
1. kniha v sérii Divoké karty.

O čem je kniha Divoké karty?

Odhalte tajné dějiny světa – dějiny, v nichž Zemi roku 1946 postihne mimozemský virus, jenž hrstku přeživších obdaří podivuhodnými silami. Z některých se tak stanou Esa – bytosti duševně i tělesně přesahující lidský potenciál. Jiní se stávají Jokery – bytostmi stiženými podivnými duševními a tělesnými vadami. Zatímco někteří propůjčí své síly do služeb lidstva, jiní se stanou jeho nepřáteli. Divoké karty vyprávějí jejich podivuhodné příběhy. V úvodním svazku legendární série antologií editora George R. R. Martina se nám v sérii skvělých příběhů představí mistři fantastické literatury Roger Zelazny, Howard Waldrop, Lewis Shiner a samozřejmě sám George R. R. Martin. Nové rozšířené vydání, jež vám nabízíme, pak obsahuje také příběhy současných talentovaných spisovatelů Davida Levina, Michaela Cassutta a Carrie Vaughnové. Příběhy Divokých karet začínají, a pokud jste příznivci barvitých fantastických příběhů, rozhodně si je nenechte ujít. (Založil/a: Laponka)
V obchodech(314 - 356 Kč)

Audiokniha (1)
Nakladatelství (rok): Audiotéka - 2018
 Vyšlo jako audiokniha
Nakladatelství (rok): Argo - 2015
ISBN: 978-80-257-1328-0
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

TinyMartina
Prvních pár povídek mě docela bavilo, ale pak jsem se začala dost nudit. Postavy se v povídkách objevují opakovaně a některé mě vůbec nebaví. Zasekla jsem se asi v polovině a nějak s tím teď nemůžu pohnout.

Tak jsem se kousla a dočetla jsem to. Ne, že by to bylo špatné, námět je ve své holé podstatě zajímavý, ale kromě pár světlých výjimek, které mě docela bavily (hlavně ty s Croydem: Spáč a Duchařka zdolává Manhattan) to byla nuda. Další díly ani nebudu zkoušet číst, částečně i z toho důvodu, že na obálku vyprasili "George R. R. Martin" fontem větším než název, když tam má jednu povídku, která není ani nejdelší, ani nejlepší.
Rames
Výborný nápad a to nejen námětem ale hlavně zpracováním. Povídkové soubory nemám v lásce a do tohoto počinu jsem se pustila jen díky doporučení. Jednotlivé příběhy na sebe sice nenavyzují ale je zachována časová i dějová linka a tím je tato kniha zajímavá. Abych se přiznala nepoznala jsem, že povídky jsou od různých autorů .
HPL
Tak jsem se konečně dočkal, a milí lidé z KJM konečně zakoupili tuto "novinku". Navíc mě hned ze začátku potěšil fakt, že jsem byl očividně první, kdo knihu otevřel - zažijte to v knihovně...
Ale teď už k věci – prolog řádně navnadil. Příjemný styl vyprávění a nadstandardně provedené zasazení do skutečných událostí. Alternativní minulost mám moc rád a popravdě je to i vděčné téma. Měl jsem strach, že kniha bude (jen) sbírkou povídek, leč naštěstí tomu tak (přestože je příběh skutečně poskládán z několika povídek a to dokonce několika autorů!) není! Vzájemně se doplňují a vám postupně zapadají do sebe díly jokerovské skládačky. Vždy potěšilo, když se dějem mihla již známá postava. Taky je třeba vyzvednout, že si všichni autoři drží velmi podobný styl jak vyprávění, tak i samotného stylu psaní (snad až na pár pasáží), což všechno jen prospívá pohlcení atmosférou. A ta je samozřejmě vynikající. Základní kostra sice v podstatě kopíruje Xmeny a kombinuje je s prvky z Watchmenů (ale nijak rušivě či ke škodě, spíše naopak). Velmi zdařilé je také pokrytí velkého časového úseku, postupné prolínání a doplňování příběhů. Většina postav se také povedla. Mým oblíbencem se stal Croyd, Doktor taky neurazil (až na ten vkus v oblečení :D). Myšlenka viru je vykreslena přímo skvěle a o nic méně si nestojí ani takijská kultura - je poměrně dobře vymyšlena a v určitém smyslu obsahuje i originální prvky. Jediné, co snad trochu zamrzelo, byly často "nereálné" schopnosti, ale celkově neurazí a je pravda, že k atmosféře knihy sedí - nebere se totiž zas tak vážně. To dosvědčuje nemálo vtipných hlášek("...a doktore, jak se píše amfetamin?" ) a narážek (např. na českou vodku ze šlupek od brambor). Také mě zaujalo, že jsou 3 z povídek o 24 let novější než zbytek, což bych bez jedné stránky vzadu ani netušil.

Z jednotlivých povídek se poté ještě o pár z nich musím zmínit:
•Spáč se mi líbil moc! Přestože bez závažnějšího řešení jedna z nejlepších povídek sbírky, s výborných protagonistou. Škoda, že nebyla delší!
• Obřady mě ze začátku moc nebraly, ale zato ke konci ze mě emoce doslova ždímaly, bravo.
• Shell games (skvělý název vzhledem k námětu) byly vynikající (ještě aby ne, když byly od George). Želvák bavil.
• Fortunato byl hodne zajimavej.Ale ten konec... A co ten Katulu? :D
• Hluboko dole - líbili se mi Ceceiny graffity. Myšlenka s vagonem by navíc vystačila na celou knihu!
• Naprosto mě odrovnal název a "pomyslný autor" 4. mezihry, navíc je i autenticky napsána.
• 5. mezihra se taky moc povedla. Zrovna tento styl vyloženě prospívá vyprávění. Snad si jen G. mohl dát víc práce a mohla být aspoň o stránku delší, popř. měl podobné útržky rozmístit do více míst knihy.

Sečteno podtrženo velmi zábavné počteníčko, kterému k dokonalosti chybí jen sem tam pár mušek. V podstatě psaný komiks. Snad u nás brzy vyjdou i "další" díly. Tato série si totiž pozornost zaslouží právem.
illy
Při čtení povídek jsem nejvíc vzpomínal na komiksy, hlavně Alana Moora. Velice dobře si je představuji převedené do grafické podoby. Je tu jasně daná příčina celého dění, která je ovšem navržena tak, že neklade meze fantazii autorů. Každý z pisatelů ale ctí předešlý děj a ten je úzce spjat
s politikou jak celosvětovou, tak hlavně tehdejších USA (hony na komunisty, éra květinových dětí a odporu k válce). To může, zvláště mladší čtenáře odradit. Nejedná se ale v žádném případě o čtení pro děti, tohle je ryze dospělá záležitost. Přiznám se že nerad čtu povídky a "přešaltovávám" každých cca 80 stran na jiný děj.