Střet králů I
Originální název: A Clash of Kings
(1997)
George R. R. Martin
2.1. kniha v sérii Píseň ledu a ohně.
Zatímco oblohu protíná znamení zkázy - kometa barvy krve a plamene - o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddarův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s divokými a Jinými, co tam přebývají.
Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože - když se střetnou králové - chvěje se celá říše.
První kniha ze dvou. (Založil/a: Parm)
(Zobrazit více O čem je kniha Střet králů I?
Druhá kniha série Píseň ledu a ohně. Knihy na sebe navazují v tomto pořadí: Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů a Hostina pro vrány.Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži - král Robert Baratheon a lord Eddard Stark - kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví.
První kniha ze dvou. (Založil/a: Parm)
Všechna vydání
Všechna vydání
Od toho se prostě nedá odtrhnout, fakt ne. Jakmile jednou vejdete do světa Tyriona, Aryi, Catelyn, Brana, Daenerys, Robba a i té protivné Sansy, Cersei, nebo Theona Grejoye, nemůžete jinak, než číst dál a hltat další a další díl. Ale co s tím, když toto veledílo ještě není ukončeno? Hm? :)
Děj je nastíněn, karty jsou rozdány, a mě to nedá spát (dokonce se mi o tom i zdá), dokud to nedočtu celé. Všechny postavy mě totálně baví. Asi se stane něco velkého.
Báječná a poutavá kniha! Naprosto mě pohltila a díky tomu jsem ji měla přečtenou během jediného dne :)
Postavy
Robb Stark
Eddardův syn, který byl korunován za Krále severu.
Eddardův syn, který byl korunován za Krále severu.
Joffrey Baratheon
Domnělý následník trůnu, který vládne v Králově přístavišti.
Domnělý následník trůnu, který vládne v Králově přístavišti.
Daenerys Targaryen
Exilová královna, přezdívaná Matka draků, riskuje svou existenci.
Exilová královna, přezdívaná Matka draků, riskuje svou existenci.
Co by Vás mohlo zajímat
1. Je tato kniha součástí série a je nutné číst předchozí díly?
Ano, tato kniha je druhým dílem série Píseň ledu a ohně. Děj navazuje na první díl, Hra o trůny, a pro pochopení příběhu je doporučeno začít právě s ním.
2. Jaký žánr a atmosféru mohu od knihy očekávat?
Kniha spadá do žánru epické fantasy. Můžete očekávat temnou a drsnou atmosféru plnou intrik, válek a boje o moc. Příběh se odehrává v období blížící se kruté zimy a řeší témata jako krvesmilstvo, bratrovraždy a alchymie.
3. Je kniha 'Střet králů I' kompletním příběhem, nebo má pokračování?
Kniha 'Střet králů I' není kompletním příběhem. Jedná se o první část druhého dílu série, což znamená, že děj pokračuje v navazující knize 'Střet králů II'.

Chápu, že vzhledem k počtu postav a právě i oné složitosti a komplikovanosti příběhu, musí být kniha rozsáhlá, jinak by to asi ani nešlo, aby vše mělo hlavu a patu a aby všechno bylo dostatečně vysvětleno. Přece jenom si ale myslím, že dost pasáží bylo zbytečných a když ne přímo zbytečných, tak zbytečně natahovaných a já se opravdu chvílemi nudila a říkala si, že už by ten či ten úsek mohl skončit. A jakmile se něco podobného při četbě děje, tak je to prostě špatně. Neříkám, že Střet králů není dobrý. On je dobrý. Je akční, brutální, překvapivý, originální... ale Hra o trůny byla dle mého názoru v komplexním pohledu lepší, čtivější a obsahovala, pro mě, zajímavější a sympatičtější postavy.
I tak se ale na další díl těším a jsem zvědavá, jak poměr délka/kvalita, dopadne tentokrát :)