Bouře mečů I
Originální název: A Storm of Swords
(2000)
George R. R. Martin
3.1. kniha v sérii Píseň ledu a ohně.
Robb Stark je nucen bránit mladé království proti zuřivosti Greyjoyů, kteří si chtějí Sever zabrat pro sebe. Divocí vytáhli zpoza Zdi a spolu s nimi nabývají na síle Jiní. O celý kontinent dál se vydává na válečné tažení Daenerys a její draci nebezpečně rostou.
Každý podniká odhodlanou výpravu za své vítězství, a všichni dohromady halí svět do temné bouře mečů, která je však pouhou dětskou šarvátkou ve srovnání s válkou mezi silami dobra a zla, jejíž hrozba se blíží...
První kniha ze dvou. (Založil/a: Parm)
(Zobrazit více O čem je kniha Bouře mečů I?
Třetí kniha série Píseň ledu a ohně. Knihy na sebe navazují v tomto pořadí: Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů a Hostina pro vrány.Z pěti uchazečů o trůn je jeden mrtvý, další upadli v nemilost, a boj, v němž jsou bez skrupulí uzavírána nová spojenectví a rušena stará, zuří nemilosrdně dál. Moc rodu Lannisterů hrozivě sílí, avšak Tyrion trpí stále většími ústrky od své intrikánské sestry, krutého otce i zkaženého sadistického synovce.
První kniha ze dvou. (Založil/a: Parm)
Všechna vydání
Všechna vydání
Neni všechno tak jednoznačné jak se na první pohled zdá. I proto jsem si v tomhle díle nejvíc oblíbil postavy Jamieho Lannistera a Sandora Clegana (dva největší padouchy). Ta jejich bezprostřednost mě dosti fascinuje. Něco jako: "Je mi jedno co si o mě myslíte. Já jiný nebudu". Je fakt, že Jamie už trochu měkne. Ohař zase ukáže svou zranitelnější tvář. Jinak zatím rozhodně nejlepší díl. Všechny postavy mě totálně baví. Má to větší spád, napínavost. Sága ve své nejlepší formě. Ani těch jmen tu už tolik není. Hodně jich totiž umřelo.
Zhltnuto, okamžitě pokračuji dalším dílem... Jelikož jsem již shlédla třetí sérii seiálu, takže se na pokračování těším, ještě víc...
Nádhera. Co si víc přát. Ve 3.knize je vše, co čtenář může chtít. Tywin nekorunovaný král, vynikající řečník a nebál bych se říct státník. Tyrion opět dokonalý. Tito dva, když se sejdou a začnou se přít, nepřeji si konec. Nepřeji si ani konec žádné postavy, ale bohužel Martin je proti...
Postavy
Tyrion Lannister
Trpí ústrky od své intrikánské sestry a krutého otce.
Trpí ústrky od své intrikánské sestry a krutého otce.
Cersei Lannister
Tyrionova intrikánská sestra.
Tyrionova intrikánská sestra.
Tywin Lannister
Krutý otec rodu Lannisterů, jehož moc hrozivě sílí.
Krutý otec rodu Lannisterů, jehož moc hrozivě sílí.
Joffrey Baratheon
Zkažený sadistický synovec, který sedí na Železném trůnu.
Zkažený sadistický synovec, který sedí na Železném trůnu.
Robb Stark
Brání své mladé království proti zuřivosti Greyjoyů.
Brání své mladé království proti zuřivosti Greyjoyů.
Daenerys Targaryen
Vydává se na válečné tažení a její draci nebezpečně rostou.
Vydává se na válečné tažení a její draci nebezpečně rostou.
Všechny postavy
Všechny postavy
Co by Vás mohlo zajímat
1. Je nutné přečíst předchozí díly série, než začnu číst tuto knihu?
Ano, "Bouře mečů I" je třetí knihou série Píseň ledu a ohně a knihy na sebe dějově navazují. Pro plné pochopení příběhu a souvislostí je doporučeno přečíst předchozí díly "Hra o trůny" a "Střet králů" v uvedeném pořadí.
2. Obsahuje tato kniha celý příběh "Bouře mečů", nebo je rozdělena?
Tato kniha, "Bouře mečů I", je první ze dvou částí, na které je příběh "Bouře mečů" rozdělen.
3. Pro jaký typ čtenářů je tato kniha vhodná a jaké hlavní prvky v ní lze očekávat?
Kniha je vhodná pro čtenáře, kteří mají rádi epickou fantasy s komplexním příběhem, politickými intrikami, válečnými konflikty a vývojem mnoha postav. Lze očekávat prvky mocenských bojů, zrady, rodových sporů, narůstající hrozby mezi silami dobra a zla a přítomnost draků.

První díl byl totiž opravdu neskutečně vleklý. Žádná akce, žádný zvrat a skoro ani žádný příběh. Všechno se táhlo a ubíralo pod popisem krajinek a okolního prostředí, což celý děj zbytečně zbrzdilo a knihu natáhlo možná o dobrých sto stránek. Mám ráda detaily a propracovanost, ale tady bylo všeho až moc a kniha místy vážně nudila...